HŠM: Dođi u Školski i „obuj“ Startasice ili Cvičke nekome iz Bertuchovog carstva!

HŠM: Dođi u Školski i „obuj“ Startasice ili Cvičke nekome iz Bertuchovog carstva!

Borovo d.d. i Hrvatski školski muzej pozivaju sve učenike, njihove roditelje, obitelj i prijatelje da posjete Školski muzej i izložbu Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije  koja je zbog iznimnog interesa publike produljena do 22. listopada ove godine.

Upravo zbog velikog interesa publike Hrvatski školski muzej je u suradnji s tvrtkom Borovo d.d. organizirao likovni natječaj, od 12. rujna do 22. listopada 2016. godine, pa pozivamo sve učenike od 7 do 18 godina da nakon razgledavanja izložbe, potaknuti viđenim, nacrtaju crtež koji će na najbolji način prikazati što ih se najviše dojmilo na izložbi. Naš stručni žiri najbolje će crteže nagraditi modernim Startasicama i Cvičkama! (detalje o likovnom natječaju pogledajte na web i FB stranicama Hrvatskog školskog muzeja).

Hrvatski školski muzej izložbom Bertuchovo slikovno carstvo predstavljamo djelo tvorca dječje slikovne enciklopedije Bilderbuch für Kinder – Slikovnica za djecu, oca slikovnice, entuzijasta, erudita, europskoga intelektualca Friedricha Justina Bertucha koji je živio u Njemačkoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Bertuchova enciklopedija za djecu sadržavala je 12 svezaka,  1185 stranica sa 6000 ilustracija objavljenih u oko 3000 primjeraka. Slikovnica je zorno djetetu otkrivala znanja iz svijeta odraslih. Hrvatski školski muzej je u svojoj godini osnutka, 1901., primio vrijednu donaciju Niže pučke učione iz Rakovca koja je uključivala sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu, izdane u Beču u prvom desetljeću 19. stoljeća. Muzej jedini u Hrvatskoj čuva navedenu vrijednu građu koju na svoj 115. rođendan otkriva svojim posjetiteljima! Autorica izložbe je kustosica i muzejska pedagoginja Kristina Gverić, a likovni postav izložbe potpisuje Lana Krpina.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj, a otvoren je utorkom, srijedom i petkom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati. Ponedjeljkom i nedjeljom muzej je zatvoren. Izložbu „Bertuchovo slikovno carstvo“ možete pogledati do subote, 22. listopada.

Leave a Reply