MILAN BANDIĆ: Ako sam ja Jimmy Fontana, on je Zoki Banana!

MILAN BANDIĆ: Ako sam ja Jimmy Fontana, on je Zoki Banana!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu navečer je u povodu završetka projekta izgradnje pet fontana na livadi uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice, uz fontane, priredio koncert, a s obzirom da sa svojom Koalicijom za premijera sudjeluje u parlamentarnim izborima osvrnuo se i na svoje umjetničko ime “Jimmy Fontana” koje mu je dao njegov protukandidat iz Narodne koalicije Zoran Milanović (SDP) te je on njega nazvao “Zoki Banana”.

Zamoljen od novinara da objasni nadimak “Jimmy Fontana”, što mu ga je dao Milanović, Bandić je rekao da to trebaju pitati one koji su mu ga nadjenuli, ali odmah i dometnuo kako je “zgodno”.

“Zgodno je. Na primjer, kad bi mene pitali kako bih nazvao čovjeka koji je mene podario umjetničkim imenom ‘Jimmy Fontana’, ja bih ga nazvao ‘Zoki Banana’ jer kakvu je Hrvatsku ostavio nakon četiri godine Vlade, on zavrjeđuje ime ‘Zoki Banana'”, istaknuo je Bandić.

Na pitanje kako komentira primjedbe da je večerašnji događaj njegov predizborni skup od 30 milijuna kuna, Bandić je odgovorio da je sve što je on napravio u Zagrebu predizborno. “Ali, najbolje moji sugrađani znaju što je to”, rekao je.

Na primjedbu da se za te novce moglo sagraditi  barem pet vrtića, Bandić je uzvratio da vrtića ima dovoljno odnosno da ima 600 slobodnih mjesta u vrtićima.

Znači li to da mu nije problem što je novac građana potrošio na predizbornu kampanju, Bandić je odgovorio da on 16 i pol godina “troši na izbornu kampanju, ali na dobrobit ljudi”. “Da ne znam slušati bilo i puls Zagrepčana ne bi mi podarili pet mandata. Poslije 11. rujna to ćemo raditi i u Hrvatskoj. Odrediti prioritete, ima novaca, i sa stručnim ljudima i kompetentnim okrenuti kotač hrvatske povijesti naprijed”, poručio je Bandić.

“Daj Bog da je jedna vlada u Hrvatskoj u 21 godinu dobila dva mandata. Ja sam lijep i nisam glup, ali nisam dobio to ni na ljepotu ni na pamet, nego na trud 16 i pol godina, 16 sati dnevno, 16 i pol godina 365 dana”, kazao je Bandić.

Upitan kako mu se sviđaju fontane, Bandić je odgovorio da to treba pitati njegove sugrađane. “Ako su oni zadovoljni i ja sam zadovoljan. Ali, ima i drugačijih mišljenja da sam trebao potrošiti za nešto drugo. Ali, mi u Zagrebu imamo novaca za sve. Znate zašto – zato što nam se proračun puni 13 posto više za prvih šest mjeseci nego prošle godine ili tri puta više od planiranog. Zamislite da se tako puni i proračun u Hrvatskoj. Ali, kada sutra u 13 sati budemo održali prvu sjednicu Vlade na kninskoj tvrđavi ništa više u Hrvatskoj neće biti nakon 11. rujna isto. Bit ćete mi svjedoci”, poručio je Bandić.

– Ovo je Zagreb kakvog smo sanjali, očekivali i kakvog želimo. Ovo je istinska europska metropola. Znate tko može biti protiv – samo oni koji su tužni zašto oni to nisu napravili-, ocijenio je Bandić.

Na primjedbu da odgajateljice u vrtićima čuvaju 30-ero umjesto 15-ero djece, Bandić je odgovorio da je standard u Zagrebu tri puta bolji nego bilo gdje u Hrvatskoj. “Ako već na ta vrata kucate, to kao da vam je Most sugerirao. A znate koliko je djece po teti u Metkoviću i Omišu – 20. A znate koliko je u Zagrebu – osam. Tako da vam isto ni taj argument ne ide u prilog”, dodao je.

Prije koncerta gradonačelnik Bandić zahvalio je svojim sugrađankama i sugrađanima što su došli te na tom, kako je rekao, “velebnom djelu”.

Zbog programa otvaranja zagrebačkih fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u srijedu, 7. rujna, za promet je, od 18 sati do 23 sata, bila zatvorena Ulica Hrvatske bratske zajednice od Ulice grada Vukovara do Slavonske avenije u oba smjera. Građani su bili upozoreni na moguće poteškoće u prometu, te zamoljeni za strpljenje i razumijevanje.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Mladen Bodalec, Ivana Kindl, te orkestar i solisti Kazališta Komedija pod ravnanjem Krešimira Batinića: Renata Sabljak, Sandra Bagarić, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Adalbert Turner Juci. Program su vodili dva najbolja hrvatska komičara Rudi i Bobi, Davor Dretar i Vid Balog. Osim na glazbi naglasak je bio “i na igri  vode i svjetlosti” jer su skladbe pratile svjetlosne projekcije povijesnih vizura Zagreba na fontanama te laserski show.

Tekst: HINA/ZNA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply