MILAN BANDIĆ: Gradimo nove, ali uređujemo i stare fontane!

MILAN BANDIĆ: Gradimo nove, ali uređujemo i stare fontane!

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je obnovljeni park Krešimirac te fontanu i bazen Kozmički ciklus vode na Trgu kralja Petra Krešimira IV. Obnova Parka i fontane odvijala se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode budući da su oba autorska djela pod zaštitom.

– Prije deset godina smo obnovili dječji park, prvi segment, tamo do Šubićeve ulice, prije pet godina smo obnovili beračicu ruža ovdje preko, a danas smo ovdje, fontanu s prelijevom, Kozmičku kako oni zovu.  Od ukupno 44 fontane u Gradu Zagrebu, u planu je obnoviti 26 fontana. Slijedeće što ćemo učiniti pozvat ćemo vas na otvaranje dvije male fontane u parku u Kukuljevićevoj, sjeverno od Iličkog placa, gdje uređujemo park i odmorište za ljude. Tamo postoje dvije male fontanice prema Kozarčaninovoj i prema Kraljevcu. Gradimo nove fontane, ali uređujemo i stare! Zagreb je srednjoeuropski grad i moramo voditi računa o memoriji arhitekture koja nikada neće biti zaboravljena i nikada neće biti nadmašena. Mi kao odgovorni ljudi moramo čuvati svaki kvadratni centimetar te arhitekture, uljepšavanja i krajobraza i parkova, svijetla, vode i tako će biti i u buduće!- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Park Krešimirac, djelo krajobraznog arhitekta Ćirila Jeglića iz 1938., izuzetno je vrijedno ostvarenje parkovne arhitekture i prvi primjer oblikovanja gradskog parka po načelima suvremene struke krajobrazne arhitekture u Hrvatskoj.

Fontana i bazen Kozmički ciklus vode iznimno je djelo Josipa Seissela, nastalo 1935., s izrazitim meditativnim obilježjem.

-Prije osamdeset godina prvi put je napravljena ova fontana i prvi puta je u Zagrebu tada napravljena krajobrazna arhitektura s ovom fontanom. Mi smo napravili repliku parka i fontane kako je izvorno izgledala prije osamdeset godina. fontana je kompletno uređena, napravljena je hidroizolacija, cirkulacija vode, koja je prije bila ireverzibilna, a sad je reverzibilni sistem. Uređena je u kompletu krajobrazno, mnoštvo biljnih vrsta je postavljeno kao i prije. Obnovljene su klupe i dolje smo radili obnovu kamenih kocaka u fontani, – rekla je Dragana Jaramaz, voditeljica projekta obnove.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply