ZAGREB: U probni rad puštene tri nove fontane

ZAGREB: U probni rad puštene tri nove fontane

Tri novoizgrađene fontane na livadi uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu, uz već postojeće dvije, u subotu navečer puštene su u probni rad, a početkom rujna bit će i službeno otvorene uz prigodnu svečanost i atraktivni koncert.

Iako je bilo najavljeno da će fontane u probni rad svečano pustiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, on to nije učinio nego je to prepustio četverostrukim svjetskim prvacima u veslanju braći Martinu i Valentu Sinković i predsjednici Uprave Zagrebačkog holdinga Ani Stojić Deban. Bandić je najavio da će Valentu, nakon što se vrati s Olimpijskih igara u Riju, biti vjenčani kum. Fontane je blagoslovio mons. Zlatko Koren koji je isto učinio i za prve dvije fontane.

Završili smo projekt izgradnje pet fontana, nakon pet i pol godina, izjavio je gradonačelnik Bandić novinarima. “Hvala Bogu da je sve gotovo i da su ljudi to prihvatili. Uvjeren sam od prvog dana da će prihvatiti, dok sam bio ‘šiban’: dvije prekršajne prijave – jedne sam oslobođen, druge ću vjerojatno biti uskoro, ali ne želim prejudicirati odluku Suda, pa dva čira koja sam dobio u međuvremenu – sve je to cijena ovog projekta. Ali to je sve malo za zadovoljstvo u kojem večeras uživaju moji sugrađani i ja”, poručio je Bandić.

Istaknuo je kako su sada, nakon što su fontane izgrađene, u Gradskoj upravi već okrenuti “žičari na Sljemenu, fasadama i tramvaju za Zračnu luku i Veliku Goricu”.

Bandić je za rujan najavio veliki koncert Prljavog kazališta na fontanama. Rekao je i kako će Zagrepčani na jesen uz fontane moći zapljeskati i uz Radetzky March. “Tak’ se šika, jer Zagreb je ipak, kao i Beč, srednjoeuropski grad”, kazao je.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić istaknuo je kako je puštanjem u probni rad nove tri fontane, sada ukupno njih pet. Dodao je kako je najviši mlaz 15 metara. Vrijednost radova, sa hortikulturom, je 27 milijuna kuna. Rekao je da je, uz fontane, 10.000 ‘kvadrata’ zelenih površina. Tu je i kontrolna soba te dva pothodnika, a najesen će početi izgradnja još jednog pothodnika, koji se sada projektira.

Na upit novinara koliko će koštati održavanje fontana, Bilić je rekao da će to vidjeti na javnom natječaju. Objasnio je kako je Gradska uprava raspisala natječaj za održavanje postrojenja fontana, a kada dobiju ponudu znat će cijenu njihova održavanja.

Tekst: HINA
Foto: HINA/Daniel KASAP

Leave a Reply