Upozorenje na opasnost od toplinskog udara

Upozorenje na opasnost od toplinskog udara

Gradski ured za zdravstvo sukladno Akcijskom planu za nadolazeće vrućine Ministarstva zdravlja upozorava građane grada Zagreba kako je u idućih nekoliko dana umjerena opasnost od toplinskog udara.

Umjerena opasnost je najavljena za Zagrebačku regiju za subotu i nedjelju ( 23. i 24. srpnja 2016.) Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda  u slijedećim danima i to od 22. do 25. srpnja, potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u Splitskom,  Riječkom i Dubrovačkom klimatskom području, te u Osječkoj regiji 24. srpnja, gdje nastupa umjerena opasnost od TOPLINSKOG VALA na zdravlje ljudi.

– Toplinski val UMJERENE opasnosti može izazvati DEHIDRACIJU sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode. U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati  direktno izlaganje suncu od 10,00 do 17,00 sati; piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola; nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir; smanjiti fizički napor, držati se hlada; rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom; starije i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu; jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe). Više informacija o preporukama i smjernicama postupanja građani mogu naći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  http://www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina/ kao i na mrežnim stranicama Grada Zagreba http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=92868,- piše u priopćenjuu Gradskog ureda za zdravstvo kojeg je potpisala Mirna Šitum.

Leave a Reply