GRADSKA SKUPŠTINA: Prosvjed taksista i polaznike Zagrebačkog plesnog centra dočekao je gradske zastupnike

GRADSKA SKUPŠTINA: Prosvjed taksista i polaznike Zagrebačkog plesnog centra dočekao je gradske zastupnike

Prije početka 43. sjednice Gradske skupštine, održao se prosvjed nezadovoljnih taksista koji traže ukidanje zabrane izdavanja novih koncesija, po dosadašnjem zakonu novih koncesija neće biti do 2020. godine.

– Mi tražimo da se ukine moratori na izdavanje novih koncesija i da se vrati zakon koji je bio na snazi prije četiri godine. Kada su pravo prvenstva imali postojeći taksisti, a nakon toga su dozvole dobivali oni koji su stekli uvjete, a do tada nisu imali dozvolu. Među ovim ljudima koji tu prosvjeduju ima veliki broj branitelja koji čekaju promjenu zakona od 2012. godine.- rekao je jedan od prosvjednika Krunoslav Krznarić.

Članovi Zagrebačkog plesnog centra također su prosvjedovali, ispred Gradske skupštine, zbog neriješenog statusa prostora. U travnju ove godine, javno financirani objekt Zagrebačkog plesnog centra, ponovno je bez suglasnosti struke, bez javne rasprave i potpuno netransparentno dodijeljen ZKM-u što je uzrokovalo negodovanje struke i zaposlenika ZKM-a.

Prosvjednici su uručili gradonačelniku Milanu Bandiću  peticiju na kojoj se nalazi više od 2 500 potpisa, peticiju je potpisala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

– Pozdravite mi predsjednicu.- kratko je prokomentirao gradonačelnik Milan Bandić,  preuzimajući peticiju.

– Ovo je peticija od 2500 potpisa ljudi koji  podržavaju, želju odnosno, ciljeve plenuma Zagrebačkog plesnog centra, a to je da se objekt ZPC-a ne pripoji ZKM-u. Osnovni problem je taj što je u taj prostor uloženo 35 milijuna kuna, a na ne transparentan način se dodjeljuje ZKM-u, i to bez javne rasprave i mišljenja struke. Danas je ta tema trebala biti na Gradskoj skupštini, ali Odbor za kulturu je odbio naš prijedlog i zato mi smo mi danas tu. Gorući problem je i taj što sezona počinje za mjesec i pol, a plesači i plesni umjetnici ne znaju kome treba prijaviti svoje programe. – rekla je Jelena Mihelčić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply