Zbog kiše večeras Dvorišta neće biti otvorena, ali zato nas sutra čeka bogat program!

Zbog kiše večeras Dvorišta neće biti otvorena, ali zato nas sutra čeka bogat program!

Zbog kiše, vremenskih nepogoda i najavljene loše prognoze Dvorišta nažalost VEČERAS NEĆE BITI OTVORENA!

– Vidimo se ponovno već sutra 🙂 I zato objavljujemo odmah raspored programa za NEDJELJU. Vidimo se u Dvorištima!- poručuju organizatori. Na 7 lokacija, 9 dvorišta u 10 nezaboravnih dana ponovno je pred nama na Gornjem gradu u Zagrebu – u DVORIŠTIMA najzabavnije događanje u Gradu Zagrebu!

Kad god došli u Zagreb starogradska jezgra Gornjega grada mjesto je koje morate posjetiti, a nađete li se tu sredinom srpnja kulturno-turistička atrakcija “Dvorišta” događaj je koji jednostavno ne smijete propustiti!

“Pravo urbano cool događanje s dušom” i “Projekt kakav Zagreb još nije imao” samo su neki od superlativa kojim mediji otpočetka prate ovu manifestaciju, ali su zasigurno posebno vrijedne nebrojene pohvale samih posjetitelja koji svoje komentare upisuju u knjige dojmova i dijele društvenim mrežama poput “Osjećam se kao turist u vlastitom gradu” ili “Pohvala na svježoj ideji i organizaciji. Gornji grad je bio prepun, turisti su uživali. I ja sam se osjećala kao turist”.

Tijekom deset nezaboravnih dana posjetitelji “Dvorišta” imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima i osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza i klasike do popa.8652ff36-5f66-4ddb-9be3-2ca2715407e7

Zbog svega toga “Dvorišta” su s pravom već u prvoj godini održavanja proglašena “najzabavnijim događanjem u gradu” (Jutarnji list), a o uspjehu manifestacije puno govore i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

I ove godine od petka 15. do nedjelje 24. srpnja u skladu sa sloganom “Svako ima svoju priču…” “Dvorišta”pričaju priče o prošlosti Gornjega grada. A svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavljamo Zagreb kakav još nisu doživjeli!

Tu će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” doživjet ćete dašak dobrih starih vremena te kao u doba gospona Fulira osvježiti se uz gemišt i zabaviti uz starogradske popevke.

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojemu je sniman još jedan antologijski hrvatski film – “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ispod monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na krovove i zvonike grada Zagreba.

Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan odvjetnika i drugoga zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

“Dvorišta” su partnerski kulturno-turistički projekt G.A.D. PRODUKCIJE, KATAPULT PROMOCIJE i Turističke zajednice grada Zagreba. Program manifestacije održava se uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba u sklopu programa ZgKUL. Dvorišta su otvorena za posjetitelje svakim danom za trajanja manifestacije od 18 do 24, a ulaz u sva dvorišta je slobodan.

Treću godinu zaredom organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu do Gornjega grada i otkriju njegova dvorišta te ciljano ne najavljuju programe do pred sam početak, jer ne žele da se “Dvorišta” pretvore u festival te ističu gornjogradske lokalitete kao “zvijezde” ove manifestacije.

No u bogatome i raznolikom programu ovogodišnjih Dvorišta već sada najavljuju brojne vrhunske glazbenike:

Songkillers Acoustic feat. Nikola Marjanović, Iva Smojver, Matija Cvek, Ex Serbus, Zagrebački cinkuši, Radovan Prstačić u večerima francuske šansone, Ansambl Antiphonus, Jelena Radan, Maja Savić, Gordana Marković, Dreamers, Melita Lovričević, Lea Bulić, Helena Hunčaga, Danijela Pintarić, Branko Bogunović Pif, Antonela Đinđić, Duo Intense i još mnogi drugi.

Foto: Dvorišta.in

Leave a Reply