Školski muzej ima svoju ljetnu priču! Otkrijte tajne dječje enciklopedije!

Školski muzej ima svoju ljetnu priču! Otkrijte tajne dječje enciklopedije!

U Hrvatskom školskom muzeju traje izložba Bertuchovo slikovno carstvo kojom Vas, na naš 115. rođendan, vodimo na živopisni put oko svijeta!

Hrvatski školski muzej organizator je izložbe Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije koja je traje u prostorima muzeja. Autorica izložbe je kustosica i muzejska pedagoginja Kristina Gverić, a likovni postav izložbe potpisuje Lana Krpina. Bertuchovo slikovno carstvo otkriva 115. godina čuvanu dječju enciklopediju stvaranu u vremenu od 1790. do 1830.  godine u Weimaru, tadašnjem kulturnom središtu Njemačke, ali i Europe. Izložbu možete pogledati tijekom srpnja i kolovoza.

Izložbom Bertuchovo slikovno carstvo predstavljamo djelo tvorca dječje slikovne enciklopedije Bilderbuch für Kinder – Slikovnica za djecu, oca slikovnice, entuzijasta, erudita, europskoga intelektualca Friedricha Justina Bertucha koji je živio u Njemačkoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Bertuchova enciklopedija za djecu sadržavala je 12 svezaka,  1185 stranica sa 6000 ilustracija objavljenih u oko 3000 primjeraka. Slikovnica je zorno djetetu otkrivala znanja iz svijeta odraslih. Upoznavala ga je s neobičnim bićima i pojavama, vodila ga nepoznatim i dalekim svjetovima. Hrvatski školski muzej je u svojoj godini osnutka, 1901., primio vrijednu donaciju Niže pučke učione iz Rakovca koja je uključivala sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu, izdane u Beču, u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn, u prvom desetljeću 19. stoljeća. Muzej jedini u Hrvatskoj čuva navedenu vrijednu građu koju na svoj 115. rođendan otkriva svojim posjetiteljima!

Hrvatski školski muzej otvoren je 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000. u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća. Školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj, a otvoren je utorkom, srijedom i petkom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati. Ponedjeljkom i nedjeljom muzej je zatvoren.

Foto: ZNA/Hrvatski školski muzej

Leave a Reply