Bandić i Boras potpisali sporazum o suradnji Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu

Bandić i Boras potpisali sporazum o suradnji Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu

Sporazum o suradnji Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu, koji obuhvaća 15-ak velikih ciljeva i 30-ak projekata te će osigurati čvrstu potporu sveučilišnim projektima u sljedećih 15 do 20 godina, potpisali su u utorak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

“Ovo je rijedak primjer jednog savršenog razumijevanja između Grada zahvaljujući zagrebačkom gradonačelniku i Sveučilišta, gdje je Grad prepoznao da je Sveučilište temelj za razvoj i budućnost Hrvatske pa mu on daje i potporu”, istaknuo je Boras. Rekao je da Grad Zagreb zagrebačkom Sveučilištu “daje financijska sredstva iz lokalne zajednice tamo gdje zakaže država i  još preko toga”.

Istaknuo je kako će ti projekti, među ostalim, omogućiti razvoj kampusa i osiguranje kupnje stanova za mlade znanstvenike tako što će im Grad poduprijeti kamatu.

“Dakle, to su sve temeljni infrastrukturni zahvati i znanstveni i prostorni koji nam omogućuju da s punim pouzdanjem i sigurnošću možemo planirati budućnost”, rekao je rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Boras je dodao kako to nije prvi sporazum između zagrebačkog Sveučilišta i Grada Zagreba, ali sporazum koji su prije imali nije bio toliko sveobuhvatan. Objasnio je kako je zato prije njegova potpisivanja dugo trajalo popisivanje potreba zagrebačkog Sveučilišta i nekih započetih projekata.

“To smo sve stavili u ovaj jedan sporazum i osigurali stvarni i pravni temelj, naravno, uz razumijevanje Grada za potporu Sveučilištu u svim ovim projektima bez kojih Sveučilište ne može imati razvoj, niti poboljšati svoju kvalitetu”, rekao je Boras.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je red da se glavni grad Hrvatske i gradonačelnik koriste svojom znanstvenom krovnom infrastrukturom, a to je zagrebačko Sveučilište. Također je istaknuo kako je cilj sporazuma osigurati uvjete mladima koji su završili fakultete, ponajprije znanstvenim novacima, kako ne bi napuštali Hrvatsku te da će zato u Podbrežju raditi stanove i ponuditi ih zagrebačkom Sveučilištu.

Bandić je poručio kako je tim sporazumom sve ono što rade i što su radili svih godina “sistematizirano na jednom mjestu” i bit će im podsjetnik da ispune ono što su zapisali bez obzira na to je li to prinos zagrebačkog Sveučilišta gospodarstvu, obrazovanju, kulturi, urbanizmu i inim stvarima od kojih očekuju pomoć od znanstvene zajednice.

“Nije gradonačelnik pametan onoliko koliko je on sam pametan, nego koliko u svoj tim, okruženje, uključi pametnih ljudi, a taj tim podrazumijeva prije svega konzultaciju s krovnom znanstvenom institucijom ne samo u gradu Zagrebu, nego i u Hrvatskoj, a to je zagrebačko Sveučilište”, istaknuo je Bandić.

U vezi s Europskim sveučilišnim igrama Boras je rekao kako su u povodu njihova početka u Rijeci danas imali rektorsku konferenciju, a rektore, gradonačelnike Zagreba i Rijeke te župane primit će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Tim primanjem, istaknuo je, hrvatska predsjednica daje potporu “nečemu što je naročito važno za svako sveučilište, a to je da studenti imaju i kvalitetan sportski život gdje će moći svoje tijelo dovesti u takvu formu da mogu lako učiti jer je inače poznato da je zdrav duh u zdravom tijelu”.

Boras je istaknuo važnost “čvrstog, zdravog duha” i vrijednosti kojima nas sport uči, ponajprije da znamo i gubiti, a ne samo pobjeđivati, te da “budemo veliki u porazu i ponizni u pobjedi”.

Najavio je kako u sljedećim godinama žele potpomoći sport, a i taj dio je također predmet sporazuma o suradnji Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuo je važnost ugrađivanja sporta u programe i davanje ECTS bodova mladima koji se bave sportom i osiguravaju takve aktivnosti. Objasnio je kako to neće biti oni temeljni bodovi struke.

“Ali to je dovoljno da takvi ljudi i vani pokažu se kao pravi ljudi, koji znaju ustrajati, koji znaju raditi kvalitetno i koji imaju snage i volje da usprkos nedaćama idu dalje. I to nam treba i u Hrvatskoj”, poručio je.

Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply