Upozorenje na opasnost od toplinskog udara

Upozorenje na opasnost od toplinskog udara

Gradski ured za zdravstvo sukladno Akcijskom planu za nadolazeće vrućine Ministarstva zdravlja upozorava građane Grada Zagreba kako je u idućih nekoliko dana umjerena do velika opasnost od toplinskog udara.  Velika opasnost je najavljena za Zagrebačku regiju u ponedjeljak, 11. srpnja 2016. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda  u slijedećim danima potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u Splitskom,  Riječkom i Dubrovačkom klimatskom području gdje nastupa umjerena, velika te vrlo velika opasnost od TOPLINSKOG VALA na zdravlje ljudi.

Toplinski val UMJERENE opasnosti može izazvati DEHIDRACIJU sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.

Toplinski val VELIKE i VRLO VELIKE opasnosti može izazvati pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati  direktno izlaganje suncu između 10-17h; piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola; nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir; smanjiti fizički napor, držati se hlada; rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom; starije i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu; jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).

Više informacija o preporukama i smjernicama postupanja građani mogu naći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  http://www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina/.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply