Predstavom “Francekova teta” otvoreno 31. Zagrebačko histrionsko ljeto

Predstavom “Francekova teta” otvoreno 31. Zagrebačko histrionsko ljeto

Premijerom nove komedije hrvatskog dramatičara Nine Škrabea “Francekova teta” u režiji Georgija Para u subotu navečer otvoreno je 31. Zagrebačko histrionsko ljeto.

Glumačka družina Histrion je pred publikom ispunjene zagrebačke Opatovine održala premijeru predstave “Francekova teta” kojom teatar iz Ilice obogaćuje ljetnu kulturnu ponudu glavnoga grada. Podizanjem zastave Zagrebačkog histrionskog ljeta, kao i prije 30 godina, ljetnu sezonu na Opatovini otvorio je Mirko Novosel. Podsjetivši na početke nastupanja Histriona na Opatovini njihov utemeljitelj i umjetnički ravnatelj Zlatko Vitez rekao je da su prve igre bile u znaku tadašnje Univerzijade za vrijeme koje su u Zagrebu obnovljeni mnogi sportski i kulturni objekti. “Najzaslužniji za Univerzijadu u Zagrebu bio je Mirko Novosel i stoga sam odlučio da on podigne prvu zastavu na Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini”, kazao je Vitez pozvavši Novosela da to ponovno učini.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je da su Histrioni u tom periodu postali identitetski znak Zagreba. Podsjetila je i da se na sceni Zagrebačkog histrionskog ljeta za to vrijeme izredalo više stotina glumaca, a njihove predstave vidjelo je više od pola milijuna gledatelja.

Komedija „Francekova teta“ nastala je po motivima glasovite komedije “Charlijeva tetka” engleskog dramatičara Brandona Thomasa. Radnja predstave, koju je Škrabe razradio s utemeljiteljem i umjetničkim ravnateljem Histriona Zlatkom Vitezom, smještena je u Zagreb, u svibanj 1990., tjedan dana nakon prvih hrvatskih višestranačkih izbora te na dan kada se u Maksimiru trebala odigrati povijesna nogometna utakmica između Dinama i Crvene zvezde. To pruža “štimung” u kojemu se nađu likovi te predstave, čija se radnja odvija oko najave posjeta bogate tete iz Brazila, pripadnice desnog krila političke emigracije, što daje samo jednu od niza matrica za smiješne zaplete i napete neočekivane rasplete u kojima sudjeluje niz komičnih i šarolikih karaktera.

Glavnu ulogu propaloga studenta i glumca Kornela Batorića-Kornija igra Hrvoje Klobučar, a predstavom se u Histrione nakon više od deset godina vratio i Franjo Kuhar u ulozi načelnika SUP-a Grada Zagreba, dok „Francekovu tetu“ glumi Marija Burić. Uz njih još glume Davor Svedružić, Luka Bulović, Matija Čigir, Ronald Žlabur, Ivan Grčić,  Dinka Vuković, Ana Majhenić, Ana-Marija Percaić i Mirela Brekalo Popović.

Scenograf je Aljoša Paro, kostimografkinja Jadranka Tomić, a scenski je pokret oblikovala Ana Majhenić.

Zagrebačko histrionsko ljeto trajat će do 3. rujna. U sklopu Kabare scene „Gumbek“ u noćnim satima na Opatovini publika će moći vidjeti stand-up show Arijane Čuline “Ajme nama s njima”, zatim predstavu “Adam & Ona” u kojoj će glumac Adam Končić, uz klavirsku pratnju Olivera Beloševića, interpretirati pjesme nastale 30-ih godina prošloga stoljeća, te kombinaciju kabarea s elementima stand up komedije “Kajbare – zaglazbancije i politikancije” u kojoj će kroz igru i pjesmu Mladen Medak – Gaga progovarati o svakodnevnim dilemama “malog čovjeka”.

Na noćnoj će sceni biti izvođena i kabaretska predstava Nine Škrabea “U plavom podrumu”, posvećena “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”, nogometu. Predstava je svoju premijeru imala u ožujku 2015., njezinu režiju potpisuje Želimir Mesarić, i bit će posljednja predstava u programu ovogodišnjega Histrionskog ljeta.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Daniel Kasap

Leave a Reply