Šesti Fantastic Zagreb Film Festival otvara film “Muškarci i kokoši”

Šesti Fantastic Zagreb Film Festival otvara film “Muškarci i kokoši”

Crna komedija s elementima fantastike ‘Muškarci i kokoši’ Andersa Thomasa Jensena otvorit će 30. lipnja na ljetnoj pozornici Tuškanac 6. Fantastic Zagreb Film Festival, u sklopu kojeg će u deset festivalskih dana biti prikazano pedeset filmova, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Fantastic Zagreb Film Festival održava se do 9. srpnja, a filmovi su podijeljeni u nekoliko programskih sekcija – Orient Express, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana i Kratki program.

Funky terasa Swanky Mint hostela u Ilici 50 ugostiti će 6. i 7. srpnja, s početkom u 21,15 sati, 17 kratkih filmova u trajanju od 140 minuta programa dnevno. U programu se nalaze i dva hrvatska kratka filma – “Zvjerka”, hrvatsko-finska koprodukcija te psihološki triler “Indonezija”.

Jedan od noviteta ovogodišnjeg FZFF-a je dječji program koji će se 2. i 3. srpnja održati u Zagrebačkom plesnom centru.  Ujutro će biti prikazana dva filma – “Mali vitez Trenk” i “Dječja magija”, a nakon toga će se održavati dječje radionice te kratka predstava “Jedan dan u laboratoriju ludog znanstvenika”. Program će se održavati od 11 do 15 sati, namijenjen je djeci do 12 godina, a ulaz na filmove i radionice je besplatan za sve posjetitelje.

Uz ljetnu pozornicu Tuškanac i Medvedgrad, Zagrebački plesni centar ove je godine jedna od lokacija prikazivanja igranih filmova navečer. Upad na ljetnu pozornicu Tuškanac bit će besplatan za posjetitelje s psima.

Novost na ljetnoj pozornici Tuškanac, na betonskoj površini prije ulaza je Pop up fantastic garden koji će se svih deset dana festivala održavati od 17 sati. “Tamo posjetitelje očekuju glazbena iznenađenja, dj-i, hrana, piće i zabava”, najavila je na konferenciji za novinare direktorica Fantastic film festivala Mia Pećina.

Za kraj Festivala na sljemenskoj utvrdi Medvedgrad, 8. i 9. srpnja bit će prikazana dva filma – jedan premijerni film i jedan kultni klasik (“Zabranjeni planet”) te organiziran tulum do zore.

U Medijateci Francuskog instituta održat će se Europski žanrovski forum namijenjen ostvarivanju suradnje profesionalaca iz filmske industrije. Ove godine, kazala je Pećina, na festival dolazi više od 25 gostiju koji će pratiti predstavljanje više od 12 projekta iz regije.

U sklopu programa “Sretan rođendan”, bit će prikazano šest kultnih klasika –  “Plavi baršun” Davida Lyncha, “Muha” Davida Cronenberga, “Aliens” Jamesa Camerona, “New York 1997.” Johna Carpentera, “Paklena naranča” Stanleya Kubricka i “Zabranjeni planet” Freda Wilcoxa snimljen prije 60 godina.

Također, u sklopu festivala bit će prikazan svjetski hit “Ponos i predrasude i zombiji”, zatim slovenski triler-horor “Idila”, “Procjep” – znanstveno – fantastični film nastao u srpsko-slovensko-južnokorejskoj koprodukciji i na engleskom jeziku.

Bit će prikazan i film “Brzi konvoj”, najavljen kao ‘francuski road movie na steroidima’, jedna od najefektnijih i najboljih europskih žanrovskih drama u proteklih godinu dana “Demon” te švedski film “Sensoria”, koji organizatori najavljuju kao ‘efektan mystery suspens koji priziva ranog DePalmu i Polanskog, ali sa skandinavskom notom’.

Ove godine Fantastic Zagreb slavi 75. rođendan velikana svjetske animacije Hayaa Miyazakija  te će biti prikazani filmovi “Princeza Mononoke”, “Avanture male Chihiro” i “Moj susjed Totoro”.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Ivica Lovrić ustvrdio je da festival svjedoči bogatoj kulturnoj ponudi Grad te da može poslužiti kao putokaz za druge organizatore kulturnih događanja.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply