35. VEČERI NA GRIČU: Uzbudljivo ljeto na Gradecu – počinje mjesec najatraktivnijih kulturnih zbivanja

35. VEČERI NA GRIČU: Uzbudljivo ljeto na Gradecu – počinje mjesec najatraktivnijih kulturnih zbivanja

Večeri na Griču, jedan od najstarijih i najpopularnijih ljetnih glazbenih festivala u Hrvatskoj u svom 35. izdanju tradicionalno donosi ljeto ispunjeno najatraktivnijim kulturnim zbivanjima. Na atraktivnim lokacijama – Klovićevi dvori, Crkva sv. Katarine i Plato Gradec od 28. lipnja do 24. srpnja svakodnevno će se održavati preko 30 događanja.

Manifestacija koja niz godina oduševljava publiku, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, ove godine započinje svečanim otvaranjem 28. lipnja u 21 sat u Klovićevim dvorima gdje će nastupiti Zagrebački solisti s Ivanom Krpanom na glasoviru. Renomirani hrvatski ansambl klasične glazbe i student treće godine klavira te dobitnik nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini publici će priuštiti doista dojmljivu večer, a svi posjetitelji prije koncerta imaju priliku i posjetiti izložbe u Klovićevim dvorima čije je otvorenje zakazano za 19 sati.

Ovogodišnje izdanje najdugovječnijeg festivala klasične glazbe u Zagrebu donosi prepoznatljivu priču koja će svim posjetiteljima ponuditi doista jedinstven doživljaj. Kupljena ulaznica, osim odlaska na koncert ili predstavu omogućuje i razgled izložbi u Klovićevim dvorima. Naime, Koncertna direkcija Zagreb u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori predstavlja i četiri velike izložbe, ‘Više od kulture’ – izložbu odabranih plakata KDZ-a, retrospektivnu izložbu Zlatko Prica, 6. Hrvatski Biennale ilustracije, kao i Zbirku Galerije Klovićevi dvori – zbirke umjetnika, donatora i kolekcionara. Otvorenje ove jedinstvene izložbe održat će se 28. lipnja u 19 sati.

Izložba ‘Više od kulture’ prikazat će retrospektivu djelovanja Koncertne direkcije Zagreb. Kroz izložbu koncertnih i festivalskih plakata koji su najavljivali djelatnost ustanove, na zanimljiv način bit će prikazane aktivnosti Direkcije. Izložba koja će biti postavljena u predvorju Galerije Klovićevih dvora za vrijeme trajanja 35. Večeri na Griču dokumentaristički i kronološki vodit će kroz 40-ak godina zavidnog rada još uvijek jedine gradske ustanove za organizaciju glazbenih i kulturnih priredbi, čije je djelovanje obilježilo ne samo Zagreb i Hrvatsku već i međunarodnu kulturnu scenu.

Među brojnim velikim glazbenim imenima na Večerima na Griču prvi put će nastupiti i Antoine Boyer, jedan od najznačajniji i najperspektivniji gipsy jazz gitarist na svijetu. Na pozornici na Platou Gradec, 9. srpnja u 21 sat pridružit će mu se i Mate Matišić na gitari te Jurica Štelma na kontrabasu. U programu se ističe i nastup puhačkog kvinteta Kalamos u Crkvi sv. Katarine 5. srpnja. Časopis Times je ovaj tip ansambla, prilikom komentiranja, nazvao „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu“ pa će ovaj događaj zasigurno privući istinske zaljubljenike u glazbu. U najljepšoj baroknoj crkvi, Crkvi sv. Katarine, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te Komorni zbor Ivan Filipović 6. srpnja priuštiti će doista jedinstven glazbeni doživljaj. Atrij Galerije Klovićevi dvori 8. srpnja ugostit će mlade i nevjerojatno talentirane glazbenike – violinističku zvijezdu Marina Marasa i virtuoza Petra Klasana, jednog od najdarovitijih mladih glazbenika svoje generacije. U atriju Galerije Klovićevi dvori 12. srpnja nastupit će svestrana udaraljkašica Kaja Farszky s repertoarom kojeg čine suvremena glazbena ostvarenja, među kojima i brojna u Hrvatskoj rijetko izvođena djela te praizvedbe. Ljubitelji opere uživat će 18. srpnja kada će pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića Opera b.b. izvesti „Betly“, komičnu operu u jednom činu.

Tu su naravno i nezaobilazne predstave ‘Stilske vježbe’ i ‘Ritina škola’ Planet Arta, ‘Zagrebački vremeplovci’ Zagrebačkog kazališta lutaka, kao i ‘Izbor za miss 1926.! Uživo!!!’ u režiji Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića, sve od 1. do 6. srpnja!

Od klasične glazbe preko jazza, tradicijske do zabavne glazbe – ljubitelji različitih glazbenih žanrova i ovoga ljeta u Zagrebu će uživati. Ako k tome dodamo predstave i izložbe možemo slobodno reći kako će ljeto u Hrvatskoj metropoli biti doista sjajno.

 35. Večeri na Griču

28. lipnja – 24. srpnja 2016.

Atrij Galerije Klovićevi dvori, Crkva sv. Katarine i Plato Gradec

 Izložbe:

Zbirke GKD: umjetnici, donatori, kolekcionari

Zlatko Prica: Retrospektivna izložba / 100 godina (1916. – 2016.)

6. Hrvatski biennale ilustracije

Više od kulture – 75 godina Koncertne direkcije Zagreb

8. lipnja – 31. srpnja 2016.

Galerija Klovicevi dvori

Ulaznice možete kupiti online na www.ulaznice.hr.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply