EURO 2016: Bordeaux se polako puni hrvatskim navijačima

EURO 2016: Bordeaux se polako puni hrvatskim navijačima

Dva dana prije utakmice posljednjeg kola sa Španjolskom u Bordeauxu je sve mirno, miroljubivo. Irci koji su u subotu izgubili od Belgijanaca još uvijek pjevaju po ulicama, Belgijanaca sve manje ima, ali počeli su dolaziti Španjolci i Hrvati.

Policije ima na svakom koraku, ali oko stadiona na kojem će se igrati utakmica pustoš i puno praznih limenki i boca po trotoarima i tramvajskoj stanici u okolici stadiona. Novi stadion Bordeauxa, (Nouveau Stade de Bordeaux poznat i kao Matmut Atlantique, naziv Matmut Atlantique nosi zbog sponzorstva završen je u travnju 2015. op.a.) smješten je u novom dijelu Bordeauxa, gdje se ubrzano grade zgrade i nova naselja a nalazi se uz samo jezero. Stadion je udaljen dvadesetak minuta vožnje tramvajem C od centra Bordeauxa, i u blizini se nalazi i nekoliko hotela, ali hrvatskih navijača nismo vidjeli osim što smo primjetili na hotelskim sobama hrvatske zastave.

Kakve će biti kontrole prema navijačima na utakmici Španjolska – Hrvatska ne znamo, ali znamo da će novinari i fotoreporteri morati proći rigorozne kontrole, dok će navijači opet moći unijeti avione na stadion.

Bordeaux,19.06.2016.- Dva dana prije utakmice sa Spanjolskom, u Bordeauxu se mogu vidjeti navijaci Belgije, Irske, Spanjolske i Hrvatsle. Foto: Mario CUZIC/ZNA

Foto: Mario CUZIC/ZNA

Prema fotografijama možete vidjeti kako je stadion okružen ogradom, na kojem je uobičajeno nalijepljeno platno sa logom EURA i raznim obavijestima i upozorenjima, ali ograda stoji na kamenim blokovima i između ograde i asfalta postoje mjesta kroz koja se može provući i čovjek, a i vreće sa pirotehnikom. Teško da će osiguranje, francuska žandamerija i vojska moći spriječiti huligane u svom naumu, ako se ostvare prijetnje da će i na utakmici protiv Španjolske izazvati prekid. Na obavijesti gdje UEFA upozorava što je sve zabranjeno unositi na stadion i raditi na stadion već su hrvatski navijači ostavili svoj potpis i nalijepili GRUPA PNG.

Možemo se samo nadati da će kontrole biti kroz više prstena a i hrvatski navijači iz Njemačke i Hrvatske su najavili da će sami organizirati redare na stadionu i pokušati spriječiti huligane u svom naumu.

U FAN zoni je cijeli dan živo, ona je otvorena od 12 sati do 23 sata, međutim mi kao akreditirani novinari u fan zonu s opremom i ruksakom nismo mogli ući jer nemamo akreditacije od Fan zone grada Bordeauxa. Tu nastaje veliki problem jer zaštitari silom žele uzeti ruksak u kojem ima foto opreme vrijedne na desetke tisuća eura, ali s druge strane puštaju navijače u fan zonu samo im gledajući u torbice što se nosi. Na kraju nismo ušli u Fan zonu ali smo dobili e-mail adresu na kojoj možemo zatražiti akreditacije, dok pišem ovaj tekst akreditacije još nismo dobili, valjda ih dobijemo kad završi EURO u Francuskoj.

U samom centru Bordeauxa restorani su puni, cijene skaču iz minute u minutu, ali se može naći i mjesta gdje se velika piva može popiti za 5 eura (inače je oko 8-9 op.a.) i jeftinih objekata brze prehrane kao i restorana gdje je prosjek pizze ili bifteka od 11 do 20 eura.

Danas u Bordeaux stiže i hrvatska nogometna vrsta, konferencija za medije hrvatskog izbornika Ante Čačića je u trening je u 19,45 sati, dok trening hrvatske reprezentacije u 21:15 neče biti održan na stadionu na kojem će se igrati utakmica Nouveau Stade de Bordeaux zbog lošeg travnjaka već na stadionu Chaban Delmas.

A vatreni poručuju: “Ne možete nas zaustaviti, mi igramo za Hrvatsku i naše navijače, iz ovoga ćemo izaći još jači!”

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply