U povodu završetka škole upozoreno na štetnost uporabe alkohola kod mladih

U povodu završetka škole upozoreno na štetnost uporabe alkohola kod mladih

U povodu završetka školske godine, 10. lipnja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici upozorili su na štetnost uporabe alkohola kod mladih, a gradonačelnik je mladima poručio da umjesto boce alkohola za kraj školske godine ‘zagrle svoju simpatiju’.

Hrvatska se, s oko 240.000 alkoholičara, od kojih se svega tri posto liječi, nalazi u samom vrhu europskih država po konzumiranju alkohola, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. Upozorila je i kako je Hrvatska na trećem mjestu po ekscesivnom pijenju – pijenje pet ili više pića zaredom unutrag mjesec dana te pokazuje kontinuirani porast. Hrvatska mladež nalaze se u gornjoj trećini ljestvice 40 europskih zemalja po učestalosti pijenja. Također, sve je ranija dob početka pijenja.

Alkohol je najčešće prva ovisnost s kojom djeca dolaze u dodir i to u većini slučajeva u vlastitom domu uz podršku roditelja, rodbine ili prijatelja i nerijetko se ne zaustavljaju samo na njemu, rekla je Šitum. Upozorila je kako rizike pijenja alkohola mladi ne doživljavaju dovoljno ozbiljno kao ni potencijalne opasnosti drugih rizičnih oblika ponašanja.

Rezultati istraživanja o zlouporabi alkohola u populaciji mladih pokazuju da je prosječna dob prvog konzumiranja alkohola 12,8 godina, te pad broja učenika koji uopće ne piju i veći broj učenika koji su pili više puta u zadnjih mjesec dana.

Također, podaci pokazuju da sve više piju djevojčice te da je trend zlouporabe alkohola, ali i drugih sredstava ovisnosti, kod djevojčica brže rastao zadnjih godina. Sklonost tom jednom problematičnom ponašanju nije izolirana, pa su tako mladi koji uzimaju jedno sredstvo ovisnosti višestruko rizični i za uzimanje drugih sredstava.

Zabrinjava što je trend pijenja alkohola u populaciji mladih stalno u porastu, te iako se pijenje još uvijek smatra dominantno muškom aktivnošću sve je veći broj i žena konzumentica te djevojčice danas piju čak deset puta češće nego u prošlom desetljeću a dječaci dva puta više nego prije deset godina.

U Hrvatskoj je alkohol za muškarce drugi po redu rizični čimbenik (nakon pušenja duhana) odgovoran za 14,2 posto ukupnog opterećenja bolešću. Za žene je peti po redu rizični čimbenik odgovoran za 4,3 posto ukupnog opterećenja bolešću.

Šitum je istaknula kako su trendovi učestalosti pijenja adolescenata u porastu, te u 2010. godini djeca u dobi od 15 godina izjavljuju da su se u životu opili dva puta ili više.

Gradonačelnik Bandić upozorava kako smo došli do apsurda jer prevenciju uporabe alkohola kod mladih radi policija. Upitao je gdje su naša djeca 365 dana, je li svaki roditelj zna gdje mu je dijete. Rekao je kako se paniči oko jednog dana, 10. lipnja kada završava školska godina zato što sa svojom djecom ne odradimo svaki dan posao koji trebamo odraditi. Kaže kako su tri stupa odgoja – obitelj, škola i crkva za one koji idu u crkvu. Četvrti je ulica.

“Ako obitelj zataji, crkva i škola tu neće puno pomoći. Ono što preskoči obitelj nadomijestit će ulica”, istaknuo je Bandić. Savjetovao je mlade da u petak, kada završi škola, umjesto “da zagrle bocu ruma ili bocu crnog vina s Coca Colom” zagrle svoju simpatiju, da se pomire ako su se posvađali ili novu simpatiju i da odu na pizzu i popiju prirodan sok i budu zaljubljeni cijeli dan.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Zagreb je od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. zaprimio 116 malodobnih osoba, a najčešća dijagnoza bila je akutna intoksikacija. Najčešći razlozi poziva na intervenciju bili su pijanstvo, kolabirao, bez svijesti, pokušaj suicida, pijan, ne može se probuditi, jedva diše, bez svijesti, povraća.

Hitni prijam Sveti Duh zaprimio je 11 malodobnih osoba s tom dijagnozom, a Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež je na bolničkom odjelu tijekom prošle godine zaprimila osam malodobnih osoba s tom uputnom dijagnozom, od toga pet žena i tri muškaraca. U Specijalističko-konzilijarnom odjelu te psihijatrijske bolnice u 2015. zabilježene su 22 dijagnoze akutne intoksikacije, od čega je samo jedan pacijent u tretmanu. U Klinici za dječje bolesti u 2015. hospitalizirano je 76 malodobnih pacijenata zbog akutnog trovanja etilnim alkoholom, a u Hitnoj ambulanti KBC “Sestre milosrdnice” hospitalizirano je 12 malodobnih osoba, a njih pet je hospitalizirano zbog akutnog opitog stanja.

Leave a Reply