Na Zrinjevcu manifestacija Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

Na Zrinjevcu manifestacija Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

Na zagrebačkom Zrinjevcu održana je manifestacija Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba na kojoj su 18 od 22 nacionalne manjine koje žive u gradu predstavile svoje tradicionalne pjesme i plesove, narodne nošnje, rukotvorine, tiskovine i nacionalnu gastronomiju.

Organizator manifestacije je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a otvorio ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručivši pritom da su „nacionalne zajednice sastavni dio urbanog identiteta Zagreba“. Termin nacionalne zajednice koristi, kaže, jer mu je draži od termina nacionalne manjine. „Ovo manjine kao da smo inferiorni. A svi smo mi isti“, poručio je i nacionalnim zajednicama zahvalio „na dijalogu, tolerenaciji i zajedničkom životu koji demonstriramo kao istinska europska metropola“.

„Neka dođu iz kovačnice demokracije Europe, oni koji nas ponekad uče kako moramo biti demokrati, neka dođu u Zagreb i vide kako se žive multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost“, istaknuo je.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Dušan Mišković.

Tolnauer je zahvalio je Bandiću „koji u četiri mandata provodi politiku da su svi apsolutno isti i zajedno“, a Mišković je podsjetio da nacionalne manjine čine 5,26 posto od ukupnoga broja stanovnika Zagreba te rekao da je cilj današnje manifestacije otvoriti se prema sugrađanima i gostima, turistima kako bi ih se upoznalo s tradicijom nacionalnih manjina.

Tolnauer: nacionalne manjine uvijek su radile u interesu zemlje u kojoj žive

U izjavi za Hinu Tolnauer je naglasio važnost današnjeg dana jer pokazuje taj „zajednički život“ i multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost u Zagrebu. „Danas su ti ljudi integrirani, Zagrepčani. Jasno, sa svojim identitietima“, ističe.

U pogledu položaja nacionalnih manjina u državi, kaže kako je to „posebno pitanje koje, nažalost, opet postaje u političkom smislu aktualno zbog situacije u kojoj jesmo“.

„Ali, ja ovdje odgovorno tvrdim da su nacionalne manjine uvijek radile u interesu zemlje u kojoj žive. Bez obzira što tko o tome komentirao. Naime, i tu se vrlo paušalno govori o stvarima o kojim se ne zna puno“, kazao je.

Svaka manjinska zajednica treba imati svoj identitet, ali treba biti integrirano tamo gdje živi, ponavlja. „Mi smo, nažalost, nakon ulaska Hrvatske u EU doživjeli nešto što nas je iznenadilo, a to su, valjda zbog opće političke situacije, neke tendencije da se smanjuju prava, da se marginaliziraju pitanja i Savjeta kojem sam na čelu i svih institucija koje su manjine stvorile. I to nije dobro. Međutim, vrijeme, okolnosti su to demantirale i opet se pokazalo da su nacionalne manjine od vrlo bitnog značaja za zemlju. I to bez konotacije, koju nam neki vole stavljati, a to je da ‘neće nama manjine određivati’. Ništa manjine ne određuju, nego su sastavni dio političkog i javnog života, integrirane u hrvatsko društvo, zainteresirane jer žive ovdje, što je logično, sa svojim identitetom“, zaključio je.

Pred paviljonom na Zrinjevcu predstavilo se 18 od 22 nacionalne manjine koje žive u Zagrebu – albanska, austrijska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, ruska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska, ukrajinska i vlaška.

Nedostajale su rumunjska, rusinska i turska nacionalna manjina, a gradonačelnik Bandić objašnjava da je to stoga što kod njih još nisu provedeni izbori, dok predstavnika židovske nacionalne manjine nije bilo zbog vjerskog blagdana.

Manifestaciju su posjetili i predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Tekst/Foto:HINA

Leave a Reply