Zagrebački ZOO slavi 91. rođendan – gibon Kent prognozirao pobjedu Hrvatske nad Turskom

Zagrebački ZOO slavi 91. rođendan – gibon Kent prognozirao pobjedu Hrvatske nad Turskom

Bjeloruki gibon Kent u subotu je na proslavi 91. rođendana zagrebačkog Zoološkog vrta prognozirao sutrašnju pobjedu nogometne reprezentacije Hrvatske u utakmici s Turskom u prvom kolu Europskog prvenstva u Francuskoj.

U nastambu bjelorukih gibona u kojoj su mužjak Kent, ženka Kulička i njihovo mladunče bile su obješene dvije kutije, jedna označena zastavom Hrvatske, a druga zastavom Turske. U kutijama je bilo voće i povrće koje bjeloruki giboni jedu.

Radnici ZOO-a pustili su Kenta da prvi uđe u nastambu i povuče potez – trebao je izabrati iz koje će kutije – one sa zastavom Hrvatske ili one sa zastavom Turske, uzeti hranu. Kent se odlučio za kutiju s hrvatskom zastavom, za što je bio nagrađen velikim pljeskom oduševljene publike, među kojima su bili i nogometaši Dinama Petar Stojanović i Antonijo Ježina.

“Sad smatramo da je Kent predvidio pobjedu Hrvatske i ja se nadam da će biti tako”, izjavio je novinarima edukator ZOO-a Tomislav Krizmanić na proslavi 91. rođendana zagrebačkog Zoološkog vrta.

Rekao je kako je do sada, već dugi niz godina, sportske rezultate prognozirao njihov tapir Robi i u tome je bio izuzetno uspješan, sve utakmice je točno predvidio. No, budući da se sada Robi nalazi u jednom dijelu ZOO-a koji je u zahvatu modernizacije, odlučili su pružiti šansu i nekoj drugoj životinji u Zoološkom vrtu i tako su odabrali bjelorukog gibona Kenta.

Zagrebački Zoološki vrt iako manji u odnosu na druge europske ZOO vrtove i zbog toga ne može držati mnoge velike životinje poput slona, žirafe, nosoroga – svejedno je poznat po tome što je jedini na svijetu koji ima grupu čovječjih ribica i dinarskih voluhara. Budući da su oni u sklopu istraživačkog programa i zahtijevaju izuzetno posebne mikoklimatske uvjete, na žalost, posjetitelji ih još uvijek ne mogu vidjeti ali nadamo se da će se to promijeniti u bližoj budućnosti, istaknuo je Krizmanić.

U ZOO-u imaju i sabljorogog oriksa, vrstu antilope koja u životinjskom svijetu ima jedne od najdužih rogova i po dužini rogova ta je vrsta rekorder u zagrebačkom ZOO-u. Te vrsta koja je obitavala na područjima pustinje Sahare i njezinim rubnim područjima danas u prirodi više nema jer je na žalost izumrla te za sada egzistira još samo zahvaljujući uzgoju u zoološkim vrtovima.

Krizmanić ističe kako je zagrebački ZOO ponosan i na to što ima komodskog varana. Komodski varan je najveći gušter na svijetu i jedna je od vrlo rijetkih životinja.

Zagrebački ZOO dio Maksimirskog parka, jednog od najljepših parkova Europe

Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok naglasio je kako je ZOO poseban po tome što je gradski ZOO, a dio je i Maksimirskog parka, jednog od najljepših parkova Europe. No, dodaje, zagrebački ZOO  najposebniji je po ljubavi zaposlenika prema životinjama i ljubavlju posjetitelja, pogotovo građana Zagreba.

Iako ZOO vrt slavi 91. rođendan,  osjećaju se vrlo mladi zbog modernizacije koja je u tijeku, ističe ravnatelj Skok, dodajući da im je ova godina jedna od prijelomnih. U zagrebačkom ZOO-u u tijeku je prva faza modernizacije koja će završiti do 30. rujna, a već se pripremaju i za drugu fazu. Skok je najavio kako će biti i novih životinja i prekrasnih iznenađenja u ZOO-u.

“Napravili smo novi istočni ulaz, završen je restoran, završena je nova edukacijska dvorana s edukacijskim trgom. Obnavlja se Lavlji most i gradi još jedan, radi se spoj na Labuđi otok, radi se ogromna Afrička volijera s mrežom visokom 12 metara. Radimo novi ulaz i novu suvenirnicu, info centar, novu nastambu za lemure, Madagaskar”, istaknuo je Skok.

Nada se da će ZOO svoj 92. rođendan obilježiti uživajući u svim tim novim objektima i provodeći drugu fazu modernizacije.

Izložba fotografija “Divlje srce grada” Damira Hoyke

Zagrebački Zoološki vrt svoj je 91. rođendan proslavio i izložbom fotografija “Divlje srce grada” istaknutog hrvatskog fotografa Damira Hoyke. Izloženo je 14 fotografija – fotomontaža, koje su, kaže Hoyka, nastale prilično spontano.

“Kako sam čest gost Zoološkog vrta razmišljao sam na koji način spojiti što jačom sponom Zoološki vrt, tj. životinje, s nama, Zagrepčanima, jer su ustvari i životinje naši sugrađani. Onda su mi sinule ideje da te životinje probam izvesti iz kaveza, pa makar eto, samo u mašti, to jest na fotografiji”, rekao je.

Životinje ZOO-a Hoyka je fotomontažom ‘doveo’ među Zagrepčane, u središte grada i ispred ili u poznate zagrebačke građevine. Tako su, primjerice, u Manduševcu ženka i mužjak morskog lava, a ispred katedrala pozira dvogrba deva.

Zagrebački ZOO svoj je 91. rođendan proslavio i  slavljeničkom tortom, koju je razrezala potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, uz pomoć ravnatelja Skoka i fotografa Hoyke.

Slavlje se nastavlja i u nedjelju, programom za posjetitelje.

Tekst: HINA
Foto: ZNA/Zoološki vrt

 

Leave a Reply