Otkriven spomenik Puškinu u zagrebačkom parku Bundeku

Otkriven spomenik Puškinu u zagrebačkom parku Bundeku

Brončana bista velikana ruskog pjesništva i književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina postavljena je u budućoj Aleji pjesnika u zagrebačkom parku Bundeku, a u ponedjeljak je svečano otkrivena u povodu 217 godina Puškinova rođenja i Međunarodnog dana ruskog jezika.

Bistu su svečano otkrili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov i predsjednik Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku Oleg Volovik.

Bandić je rekao kako su godinu dana čekali da se na Bundeku postavi bista jednog od najvećih ruskih pjesnika i književnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. Podsjetio je da je prije deset godina otvarao Bundek, a danas u budućoj Aleji pjesnika “instaliraju Puškina”. “Kujemo prijateljstvo Sankt Petersburga i grada Zagreba i kulturnu suradnju koja je na jednoj zavidnoj razini”, istaknuo je Bandić.

Najavio je kako će polovicom lipnja otići u Moskvu dogovoriti sa svojim kolegom da se u glavnom gradu Ruske Federacije još ove godine ili najkasnije početkom iduće postavi bista Jurja Križanića, hrvatskog svećenika, teologa, pisca, jezikoslovca, glazbenika, političara te zagovornika crkvenog i slavenskog jedinstva. “Ta razmjena pjesnika s hrvatske i ruske strane neka bude samo jedan mali prilog ili jedna simbolična gesta boljoj suradnji između glavnog grada Ruske Federacije – Moskve i grada Zagreba i prijateljskog grada Sankt Petersburga i grada Zagreba”, poručio je Bandić.

Istaknuo je kako je poznato da je Zagreb multikulturalan, multietičan i multikonfesionalan grad i da je na to posebno ponosan i osjetljiv, sa željom da tako bude i ubuduće jer je to budućnost i cijeloga svijeta. “Neka ova Aleja bude Aleja pjesnika na čelu s Aleksandrom Sergejevičem Puškinom. Red je da otvori najveći tu Aleju”, poručio je Bandić te najavio kako će se na Bundeku sada “naredati aleje naših pjesnika”. Najavio je i da će uskoro na Trešnjevci biti postavljen spomenik Juriju Gagarinu.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Azimov naglasio je kako je danas važan dan – “Puškin je došao u Hrvatsku, Puškin je došao u Zagreb. Čovjek kojega ovdje vole i poštuju”. Zahvalio je gradonačelniku Bandiću što sada Puškin pripada i “našoj dragoj, omiljenoj, gostoljubivoj Hrvatskoj”. “Spomenik Puškinu – to je simbol našeg prijateljstva i suradnje. To je simbol dobrih odnosa između Zagreba, Moskve i Sankt Petersburga”, istaknuo je Azimov i poručio neka taj spomenik bude simbol uzajamne ljubavi i prijateljstva. “Rusija nikada nije iznevjerila Hrvatsku i Rusija će uvijek biti vjeran prijatelj našeg prijateljskog naroda Hrvatske”, dodao je. Poznato mu je, kaže, da u Hrvatskoj postoji spomenik Lavu Tolstoju, a postoje napori da se postavi spomenik Dostojevskom, Jesenjinu i Gagarinu.

Predsjednik Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku Oleg Volovik istaknuo je kako ga veseli dobra volja koju je iskazao Zagreb primivši njihov od srca veliki dar – brončanu bistu Aleksandra Sergejeviča Puškina. “To nije tako jednostavno dignuti spomenik, a bitno je da je to razmjena topline ljudskih srca. To je pokazatelj uzajamnog poštovanja kulturama, to je pokazatelj toga da želimo živjeti u miru i suradnji, bez ratova i bez sporova. To je demonstracija ljubavi”, istaknuo je Volovik. Dodao je kako žele napraviti sve da se i u Moskvi postavi spomenik Jurju Križaniću i sigurno će se to ostvariti. Kaže kako ti simbolični darovi pokazuju da imaju divnu budućnost ispred sebe, a današnje postavljanje spomenika Puškinu u Zagrebu je “simbol ljubavi Hrvata i Rusa”.

Uz recitaciju Puškinove pjesme “Spomenik podigoh sebi”, koju je izvela najmlađa ruska književnica – Polina Velekanova, prisutne je pjesmom zabavila poznata pjevačica ruskih narodnih pjesama i međunarodno nagrađivana umjetnica Ksenija Zaharova – Volovik, koja je i zaplesala s Bandićem i Azimovim. Svečanosti su među ostalima nazočili i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, pomoćnik ministra vanjskih poslova Gordan Baketa i predstavnica ruske nacionalne manjine grada Zagreba Galina Kovačević.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply