DAN GRADA ZAGREBA: Bandić ponosan na grad po mjeri čovjeka, a Mikulić želi novu viziju i novi zamah

DAN GRADA ZAGREBA: Bandić ponosan na grad po mjeri čovjeka, a Mikulić želi novu viziju i novi zamah

Povodom Dana Grada Zagreba, 31. svibnja, na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je najviše ponosan na Zagreb kao “multietičan, multikulturalan i multikonfesionalan grad, grad po mjeri čovjeka”, a predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je da je Zagrebu više nego ikad potrebna nova vizija i novi zamah.

Bandić je na sjednici rekao da je u Zagrebu napravljeno puno objekata, ali da je njegov najveći projekt, koji je uspio napraviti i na koji je najviše ponosan, “multietičan, multikulturalan i multikonfesionalan grad”.

“To je grad po mjeri čovjeka”, poručio je i na tome zahvalio svakom sugrađaninu te posebno gradskim zastupnicima, ali i dodao da se Zagreb ne razvija izolirano od svoga okružja i od drugih hrvatskih regija već želi postati odgovorno središte i njihov partner.

Podsjetio je da je 1. lipnja, prije 16 godina, prvi put izabran za gradonačelnika, a tada ih je, kaže, zatekla potreba obnove desetljećima zapuštane prometne i komunalne infrastrukture pa su krenuli u sanaciju i obnovu objekata držeći se programskog principa – Zagreb se mora mijenjati ostajući isti.

Ponosan je i što godinama uspješno nastavljaju sa socijalnim i kulturnim programima, gospodarskim, komunalnim i prometnim investicijama te s intervencijama na sanaciji i na razvoju urbane infrastrukture. Spomenuo je obnovu Tomislavova trga, dovršenje Zagrebačkih fontana, obnovu Radićeve, bazena Svetice i realizaciju rezultata natječaja za prijedlog spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i Spomenik domovini.

Bandić je najavio kako ih uskoro očekuje prioritet broj jedan – obnova zagrebačkih fasada, za koju su pronašli model i u rujnu kreću s obnovom 500 fasada, a tu je izgradnja žičare na Sljemenu, koje kreće u listopadu. “Vjerujem da ćemo početkom iduće godine krenuti i s projektom pruge prema Zračnoj luci. Naravno, tu je i spoj Radničke ulice, rotor na Remetincu, a onda i izgradnja Jarunskog mosta”, dodao je Bandić.

“Vjerujem da ćemo naše programe provoditi uz više suglasnosti i međusobnog razumijevanja, u uvjetima potrebe još štedljivijeg raspolaganja javnim sredstvima. Želimo da Zagreb uvijek bude blizak svakom njegovom građaninu, ugodno iskustvo svakom gostu te istodobno metropola koja će se svojim sadržajima mjeriti s razvijenim europskim gradovima”, rekao je Bandić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je kako je Zagrebu koji raste iz dana u dan, više nego potrebna “nova vizija, novi zamah”.

“Zanimanje za Zagreb iz dana u dan raste. Ne trebaju nam nikakve statističke brojke niti podaci za to. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe i vidjeti sve veći broj oduševljenih turista na ulicama. Oduševljeni su gradom, oduševljeni su Hrvatskom, ali to nije dovoljno da budemo zadovoljni jer to oduševljenje želim vidjeti na licima naših ljudi, na licima Zagrepčana i svih onih koji tu žive i rade”, poručio je Mikulić.

“Imamo sve preduvjete za to, imamo volju, ali nam treba nova vizija koja bi otvorila novo poglavlje životopisa grada Zagreba”, poručio je Mikulić te dodao kako je odgovornost na gradskim zastupnicima i zagrebačkom parlamentu koji se, dodaje, mora izdići iznad svakog politikanstva i naći način da s izvršnom vlasti dogovori pravce kojim će Grad u budućnosti ići.

Svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine nazočili su visoki gosti i uzvanici iz svih područja društvenog i javnog života, a među njima i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš te izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić.

Stožerni brigadir pilot Rudolf Perešin posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba, vrhunska sportašica Sandra Perković “Zagrepčankom godine”, a 16-ero istaknutih pojedinaca, udruga, ustanova i udruženja dobilo je “Nagradu grada Zagreba” – Damir Boras, Branimir Budetić, Jozo Čikeš, Marijan Hržić, Dalibor Matanić, Ante Nazor, Gabi Novak, Ljerka Očić, Marija Peakić-Mikuljan, Edita Slunjski, Mirko Šamija, Milana Vuković Runjić, Centar za ženske studije, Institut Ruđer Bošković, Istraživački tim projekta “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh i Udruženje obrtnika Grada Zagreba.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

 

Leave a Reply