MILAN BANDIĆ: Franjo Tuđman je prvi branitelj Hrvatske!

U sklopu programa svečanog obilježavanja 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća najviših državnih dužnosnika na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj u Spomen parku kod spomenika “Glas hrvatske žrtve-Zid boli”, kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te na grobu prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Polaganju su nazočili ministar obrane Josip Buljević kao izaslanik premijera Tihomira Oreškovića, načelnik Oružanih snaga RH Mirko Šundov i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem i predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrijom Mikulićem. 

– Ovdje smo na grobu prvog hrvatskog predsjednika koji je prvi po tri stvari po kojima će biti zapisan kao najveći hrvatski državnik. Bio je na čelu pokreta koji je najjasnije izjasnio ideju o neovisnosti Hrvatske krajem osamdesetih, bio je na čelu Hrvatske kad je međunarodno priznata i bio je na čelu Hrvatske kad je reintegrirana Hrvatska. Prvi branitelj Hrvatske i najzaslužniji uz branitelje koji su položili život na oltar Domovine!- rekao je gradonačelnik Bandić nakon polaganja vijenaca na Mirogoju!

– Ovdje sam iz dubokog poštovanja prema hrvatskim braniteljima, trebamo se sjetiti svih onih koji su početkom devedesetih godina stali u obranu hrvatskog naroda i Domovine. Sad ovdje u tišini i na svetoj misi kasnije trebamo se zamisliti i zahvaliti dragom Bogu za sve one koji su nam dali današnju državu, da su obranili hrvatsku domovinu. Posebno mi je drago da smo na grobu prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, najvećeg Hrvata dvadesetog stoljeća koji je znao kako organizirati, povesti narod kako u obranu tako i u stvaranje Republike Hrvatske! – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Video/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply