Zagreb: U subotu pokazna vježba za slučaj nuklearne nesreće u NE Krško

Zagreb: U subotu pokazna vježba za slučaj nuklearne nesreće u NE Krško

Pokazna vježba “Motel Plitvice 2016” s ciljem unaprjeđenja koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju nuklearne nesreće u Nuklearnoj elektrani Krško održat će se u subotu, 21. svibnja na lokaciji spomenutog motela u zagrebačkom naselju Lučko.

Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je na konferenciji za novinare da vježbu organizira njegov ured u suradnji s NE Krško i Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, koji jedini u Hrvatskoj ima pripremljenih osam soba još iz 1986. kada je bila nuklearna katastrofa u Černobilu.

U vježbi će sudjelovati 125 sudionika te gosti. Sudionici su hitne službe i institucije koje bi u slučaju nuklearne nesreće u NE Krško morale djelovati – Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Policijska uprava zagrebačka, Carinska uprava, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb te Zagrebački radioamaterski savez.

“Cilj vježbe je provjeriti postojeće stanje u sustavu civilne zaštite u realnim uvjetima na terenu u slučaju nuklearne nesreće, s naglaskom na protok informacija između institucija i agencija te regionalne i lokalne samouprave”, kazao je Kalinić. Kao cilj vježbe naveo je i pregled postojeće i skupne opreme neophodne za provođenje mjera civilne zaštite, kao i provjeru postupaka prilikom prijema, registracije i opskrbe evakuiranog stanovništva.

Dodao je da je vježba pripremljena i planirana radi usavršavanja koordinacije i rada nadležnih institucija u svrhu provjere i unaprjeđenja postupaka i procedura uspostavljenih tijekom vježbe iz 2013. godine, kada je takva vježba održana prvi put i bila je financirana sredstvima EU. Ured za upravljanje u hitnim situacijama ovogodišnju će vježbu financirati s oko 30.000 kuna, a sufinancirati i ostale institucije koje u vježbi sudjeluju.

Kalinić je najavio da će pokušati “održati ritam” i takvu vježbu održavati barem svake dvije do tri godine, kako bi ljudi bili “uigrani” i znali što trebaju raditi u slučaju da se dogodi nuklearna nesreća. Istaknuo je da su s vježbom iz 2013. bili zadovoljni te napravili njezinu analizu i vidjeli greške pa se nadaju da će na vježbi ove godine biti manje grešaka.

Na pitanje novinara kolika je mogućnost da se u Hrvatskoj dogodi nuklearna nesreća, odgovorio je kako se nikada ne zna. “Sve nuklearke su sigurne do onog trenutka kada to prestanu biti”, poručio je. Napomenuo je da je Zagreb od NE Krško udaljen 26 kilometara, pa zbog toga nije ugrožen jer je jodna profilaksa za udaljenost od 10 kilometara. No, zbog toga je ugrožen dio Zagrebačke županije.

Foto: Mario ČUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply