Šostar može na slobodu uz pet milijuna kuna jamčevine

Šostar može na slobodu uz pet milijuna kuna jamčevine

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar moći će se braniti sa slobode ako uplati pet milijuna kuna jamstva, odlučio je u četvrtak zagrebački Županijski sud, a Šostarov odvjetnik i Uskok najavili su žalbe na tu nepravomoćnu odluku.

Šostar, prema nepravomoćnoj odluci, na slobodi ne bi smio kontaktirati sa svjedocima, ali ni obavljati svoju dužnost u “Andriji Štamparu”.

Uz jamčevinu od 500 tisuća kuna iz Remetinca može izaći i Šostarova nekadašnja suradnici iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar, dok Davor Ljubić i Goran Žonja čija je tvrtka gradu, navodno, ispostavljala fiktivne račune za čišćenja ‘suhim ledom’ klimatizacijskih sustava zagrebačkih sportskih dvorana za obranu sa slobode trebaju platiti po pet milijuna kuna. Ni oni na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima, ali ni zastupati tvrtke umiješane u aferu.

Osumnjičeni Mladenu Gojkoviću boravak iza rešetaka može zamijeniti s milijun kuna jamčevine, dok je Muhamedu Demiroviću istražni zatvor ukinut.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Vjekoslav Tolnaj također je najavio žalbu jer smatra da se opasnost od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela može otkloniti jedino istražnim zatvorom.

Šostarov odvjetnik Vladimir Terešak kazao je i da je određena jamčevina previsoka te da su ponudili nekretnine vrijedne 1,8 milijuna kuna.

Fiktivna čišćenja ‘suhim ledom’

Istražitelji sumnjaju ja se preko Šostarova Ureda za zdravstvo tvrtka čiji su vlasnici Ljubić i Žonja od početka 2006. do lipnja 2013. čistila gradske sportske dvorane “nepotrebnom metodom ‘suhog leda'” te da je Šostar odobravao “neosnovana plaćanja” iako je znao da čišćenje metodom ‘suhog leda’ neće biti izvršeno.

Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom ‘suhog leda’.

Dokumentaciju je potom i potpisivala, “potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima”, u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 14,3 milijuna kuna, tvrti Uskok.

Šostar navodno podmićen plaćenim putovanjima i ribolovom

Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 37,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno platio troškove putovanja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja od najmanje 240.000 kuna.

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 37,9 milijuna kuna stečen zakonito vlasnici tvrtke su s još pet osumnjičenih dogovorili ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku.

Osim toga Ljubić je, kako se doznaje, kao osnivač jedne i odgovorna osoba u dvije tvrtke od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. s trojicom osumnjičenih dogovorio da će mu njihova društva ispostavljati fiktivne račune.

Država oštećana za PDV i porez na dobit

Naloge za plaćanje fiktivnih računa navodno su davali Ljubić i Žonja, a potom su drugi okrivljenici s računa društava podizali gotovinske iznose i zadržavali ih za sebe, dok su dio uplaćenih iznosa zadržavali na računima društava i koristili ih za njihovo poslovanje, kažu u Uskoku.

Na taj su način četvorica okrivljenika sebi ostvarli nezakonitu korist od 360 tisuća do 1,85 milijuna kuna, a iz Ljubićeve tvrtke izvukli preko 4,8 milijuna kuna, tvrdi Uskok.

Ljubić i Žonja navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtkli umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama “vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava”, čime su nezakoito smanjili obvezu plaćanja PDV-a za 1,2 milijuna kuna i obvezu plaćanja poreza na dobit od preko 943 tisuće kuna.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply