Rudolf Perišin posmrtno proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba

Rudolf Perišin posmrtno proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba

Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba jednoglasno su donijeli zaključak o proglašenju stožernog brigadira Rudolfa Perešina počasnim građaninom Grada Zagreba, posmrtno. U samom zaključku piše:

1. Stožernog brigadira Rudolfa Perešina posmrtno se proglašava počasnim građaninom Grada Zagreba, o čemu će biti izdana i obitelji uručena posebna povelja.

Tekst povelje glasi:

“Za izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, Gradska skupština Grada Zagreba, na 40. sjednici, 19. svibnja 2016., donijela je Zaključak o proglašenju

STOŽERNOG BRIGADIRA
RUDOLFA PEREŠINA
POČASNIM GRAĐANINOM GRADA ZAGREBA
– posmrtno –

Rudolf Perešin je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata koji su svojom hrabrošću i istinskim domoljubljem dali izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Bio je jedan od najistaknutijih pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. U čin stožernog brigadira promaknut je posmrtno.

Rođen je u Jakšincu kraj Gornje Stubice, 25. ožujka 1958.. Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru je završio 1981. i stekao je zvanje borbenog pilota, pilotska zlatna krila i prvi časnički čin. Zbog iznimnih letačkih i psihofizičkih sposobnosti ušao je u grupu pilota odabranih za preobuku za nadzvučni zrakoplov MIG-21, a kasnije je određen za pilota –izviđača.

Na početku Domovinskog rata se istaknuo povijesnim preletom sa zrakoplovom agresorske JNA u zračnu luku u Austriji te kada je cijeli svijet, uz fotografiju hrvatskog pilota i zrakoplova MIG-21 u zračnoj luci pokraj Klagenfurta, prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod”. Tim svojim domoljubnim činom je skrenuo pozornost svjetske javnosti na stradanje hrvatskog naroda. Četiri dana kasnije se vratio u Hrvatsku te je pristupio novoustrojenomu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

U svom prvom intervjuu nakon preleta, na pitanje novinara smatra li se herojem rekao je: “Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće ni čuti.”

Rudolf Perešin osobno te njegova prva lovačka eskadrila su izvršavali brojne borbene zadaće u svim akcijama Hrvatske vojske te su branili Zagreb i zračni prostor Hrvatske. Drugoga dana akcije “Bljesak”, 2. svibnja 1995., na borbenome zadatku kod Stare Gradiške, njegov MIG je pogođen te je pao na hrvatski, u akciji “Bljesak”, već oslobođeni prostor, a njegovo je tijelo nakon katapultiranja ostalo na neprijateljskome teritoriju.

Posmrtni ostatci Rudolfa Perešina su vraćeni u Hrvatsku 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. je pokopan na Gradskome groblju Mirogoj u Zagrebu.

U spomen na Rudolfa Perešina, od 1997. se u Gornjoj Stubici svake godine održava jedan od najvećih aeromitinga u Republici Hrvatskoj pod nazivom “Susreti za Rudija”. U Gornjoj Stubici je 24. lipnja 2004. otvoren spomen-park “Rudolf Perešin” s njegovom statuom i konzerviranim MIG-21.

Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina je nazvan u njegovu čast.

Za izniman doprinos i hrabrost je odlikovan brojnim odličjima: Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenicom Domovinskog rata, Medaljom Bljesak, Medaljom za iznimne pothvate, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa srebrnim pleterom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića i Redom Stjepana Radića.“

Izvor fotografije: Monografija škole “Rudolf Perešin” (Slika je skenirana iz monografije s dozvolom izdavača)

Leave a Reply