DAVOR BERNARDIĆ: Djeca nisu igračke, da njima ne posvetimo posebno vrijeme

DAVOR BERNARDIĆ: Djeca nisu igračke, da njima ne posvetimo posebno vrijeme

U stanci nakon aktualnog sata U Gradskoj skupštini, zastupnici SDP-a održali konferenciju za novinare zbog odbijenog  prijedloga SDP-a da po hitnom postupku uvrsti  točku na dnevni red  o stanju u predškolskim ustanovama Grada Zagreba , prijedlog idu u redovnu proceduru, na slijedeću sjednicu Gradske skupštine.

– Dakle svjedočili smo u zadnjih nekoliko tjedana prosvjedima odgajateljica zajedno s roditeljima i to je nešto što se ne može niti ignorirati niti zanemarivati zbog toga smo danas tražili raspravu ovdje na gradskoj skupštini o stanju u predškolskom odgoju ne kako bi se dijelili, nego kako bi zajedno pokušali naći rješenje da se stvori više mjesta u Zagrebačkim dječjim vrtićima, da se nađe više novca za nabavu svih onih rekvizita koji su neophodni, više igračaka i didaktičke opreme i da se vrati pošteno onaj dio koji pripada odgajateljicama za rad koje rade sa djecom. Prema tome tražimo poštivanje zakona, tražimo uspostavu mreže dječjih vrtića Grada Zagreba, tražimo povećanje kapaciteta da se poboljšaju uvjeti rada u zagrebačkim vrtićima, da se poboljšaju uvjeti za djecu i tražimo da se proširi kapacitet tih vrtića. Žao mi je što taj prijedlog da danas raspravimo o tome nije prihvaćen na sjednici gradske skupštine, to je danas moglo plasirati put prema rješenju problema. Ne možemo stvari riješiti preko noći osobito ako nisu rješavane dugi niz godina, ali smo danas mogli vidjeti i probati se dogovoriti kako pokušati stvoriti bolje uvjete za djecu u vrtićima, u slijedećih 2, 6 mjeseci ili godinu dana. – rekao je Davor Bernardić.

Zastupnici SDP-a i dalje će inzistirati na rješavanju problema u dječjim vrtićima.

-Za to danas ovdje nije bilo sluha zato najavljujem ne da ćemo samo tražiti raspravu na slijedećoj gradskoj skupštini nego tražit ćemo i tematsku sjednicu oko stanja u predškolskom odgoju, jer građani Grada Zagreba, pogotovo roditelji i odgajateljice koje imaju sasvim razumne zahtjeve, zaslužuju da o toj itekako važnoj temi za Grad Zagreb, jednu od najvažnijih tema za Grad Zagreb, jer djeca su budućnost Grada Zagreba, na njima će Zagreb i Hrvatska ostati. Djeca nisu igračke da o tome ne posvetimo posebno vrijeme. Zato tražimo održavanje tematske sjednice Gradske skupštine i mi ćemo već u narednim danima sazvati tematsku sjednicu odbora za kontrolu i drugih odbora koji nam se žele pridružiti upravo kako bi pokušali doći do rješenja. Ono što mogu reći je da čuli smo iz medija da je bilo pojedinih pretnji određenim kolegicama, odgajateljicama u Zagrebačkim dječjim vrtićima. To oštro osuđujemo i ono je neprihvatljivo, ne smijemo o ovoj temi govoriti jezikom uvreda, ega, jezikom ljutnje, bijesa, nego moramo zajedno vidjeti što možemo napraviti da uvjeti u vrtićima budu bolji i oštro osuđujemo je svaku vrstu prijetnje što su osudile i međunarodne institucije u otvorenom pismu gradonačelniku i upravi. – rekao je Bernardić.

Bernardić je također naglasio da se  u ovoj zemlji ne smije  živjeti u strahu od bilo kakvih prijetnji.

– Jedini način da u društvu u našoj zemlji bude bolje je da se ne bojimo ustati protiv onih koji bi htjeli da pognemo glave. Ono što ću još na kraju reći je drago mi je da je pobijedio razum i da su povučene odluke o prodaji gradskog poduzeća vodoprivreda odnosno velikog paketa dionica i odricanje upravljanja tih dionica od strane Grada Zagreba. Drago mi je da je upravo odluka povućena i da se nismo odrekli niti dobiti niti upravljanja vodoprivredom, strateškim poduzećem za Grad Zagreb koje brani od poplava, sanira klizišta i brine za zimsku službu. Isto tako drago mi je da je povućena odluka o izmjenama dopunama odluke o korištenju i najmu poslovnih prostora jer je upravo u toj odluci bila stavka koja je bila potpuno neprihvatljiva a to je da se natječaj može poništiti bez obrazloženja i bez kojeg razloga što definitivno nije dobro, to unosi određenu sumnju u možebitno pogodovanje i zato je dobro da su kolege iz gradske uprave i gradonačelnik povukli tu odluku. – zaključio je Davor Benardić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply