Obilježavanje obljetnice HRT-a koncertom za obnovu vukovarskog Vodotornja

Obilježavanje obljetnice HRT-a koncertom za obnovu vukovarskog Vodotornja

olaganjem vijenaca za poginule zaposlenike Hrvatske radio televizije (HRT) u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, te potpisivanjem ugovora o organizaciji dobrotvornog koncerta “Svi za Vukovar” za obnovu vukovarskog Vodotornja, u petak je u Zagrebu počelo obilježavanje 90 godina Hrvatskog radija i 60 godina Hrvatske televizije.

Dobrotvorni koncert će se održati na rođendan HRT-a, u nedjelju, 15. svibnja, u 21 sat na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Ugovor o suradnji na organizaciji koncerta za vukovarski Vodotoranj, simbol stradanja od velikosrpske agresije, potpisali su u zgradi HRT-a gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.

HRT će koncert prenositi izravno i u televizijskom i u radijskom programu, a pozivni centar za prikupljanje donacija građana bit će u Gradskoj kavani Johann Franck.

“Ovo je više od sporazuma. Od prvog trenutka kada smo sjeli i razgovarali kako ćemo na dostojanstveni način obilježiti veliku i važnu obljetnicu Hrvatske radiotelevizije (HRT) imali smo punu podršku i od jednog i od drugog grada, u onom tehničkom, financijskom ali i što je za nas najvažnije, i u provedbenom smislu”, istaknuo je Kovačić i zahvalio gradonačelnicima Vukovara i Zagreba, Ivanu Penavi i Milanu Bandiću.

Dodao je kako se vesele da će u nedjelju realizirati veliki donatorski koncert za vukovarski Vodotoranj i što će na taj način obilježiti 90 godina Hrvatskog radija i 60 godina Hrvatske televizije.

Vukovarski Vodotoranj simbol Domovinskog rata 

V.d. glavnog ravnatelja  Kovačić podsjetio je također kako je HRT odlučila među prvima podržati donatorski koncert te su zahvaljujući finalu emisije “The Voice” prikupili 70.000 kuna i to će biti njihov doprinos obnovi vukovarskog vodotornja, a ček će uručiti u nedjelju za vrijeme koncerta.

HRT je u povodu proslave svojih obljetnica pripremio i Leksikon HRT-a, kojega će predstaviti za desetak dana, a njegove prve primjerke Kovačić je je kao zahvalu na odličnoj suradnji uručio gradonačelnicima Penavi i Bandiću.

Bandić je istaknuo da je Zagrebu ponos i čast sudjelovati na donatorskom koncertu “Svi za Vukovar” i obnovi Vodotornja kao simbola Hrvatske, grada heroja Vukovara i simbola hrvatskog otpora velikosrpskoj agresiji.

Vukovarski gradonačelnik Penava  zahvalio je svima koji su se uključili prikupljanje sredstava za obnovu Vodotornja. “Mnogo bitnija priča od ove financijske je ona druga priča, a to je priča o hrvatskome zajedništvu. Naime, svakodnevno objavljujemo popis donatora i time zapravo pronosimo priču o zajedništvu”, rekao je.

Izvijestio je da je danas na namjenskom žiro računu za obnovu vukovarskog Vodotornja dva milijuna i četrdeset tisuća kuna, koje su uglavnom skupili građani Hrvatske i dijaspore, a ukupno je to oko dvije tisuće i sto osoba, a od toga pravnih oko 400-tinjak. Donatori su iz svih gradova hrvatske, mnogih manjih i većih mjesta, te iz New Yorka, Washingtona, Sydneya i Melbourna.

“To je poanta cijele priče. Naravno da su nam financije bitne, ali financije ćemo zaokružiti bilo kroz donatorsku akciju bilo kroz proračun grada”, kazao je Penava, dodavši da će novce za obnovu vukovarskog Vodotornja skupljati do kraja listopada.

Najavio je da će za 15 do mjesec dana Grad Vukovar raspisati javnu nabavu, a nakon toga će za dva do tri mjeseca izvođači početi radove koji će trajati oko devet mjeseci.

Penava očekuje da će vukovarski Vodotoranj biti obnovljena za oko godinu dana.

“Objekat će ostati netaknut, sva oštećenja će se konzervirati. U jednom manjem dijelu je riječ i o rekonstrukciji jer će Vodotoranj dobiti, ali u minimalnom dijelu, nove elemente, a tu se prvenstveno misli na panoramsko dizalo koje će biti sa strane Dunava da bude što manje vidljivo a koje će voditi posjetitelje na njegov vrh, te na dvije razine. Na samom vrhu će biti zaštitna mreža koja će čuvati posjetitelje od mogućeg pada”, rekao je Penava.

Na dijelu gdje će biti memorijalna staza, u području bivše vodospreme, bit će staklena kupola u kojoj će posjetitelji biti zaštićeni od vjetrova. “Ali poruka, simbolika će ostati ova koja jest sa svim oštećenjima, sa 640 pogodaka iz granata u njegovom tijelu”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik.

Položeni vijenci na spomenik djelatnicima HRT-a poginulima u Domovinskom ratu

Prije potpisivanja ugovora, u zgradi HRT-a, položeni su vijenci i svijeće na Spomen obilježje novinarima i snimateljima  HRT-a koji su poginuli u Domovinskom ratu, radeći svoj posao – Žarku Kaiću, Gordanu Ledereru, Đuri Podboji, Nikoli Stojancu, Željku Ružičiću, Branimiru Polovini i Siniši Glavaševiću.

“Najmanje što možemo učiniti za njih jest da ih nikad ne zaboravimo. Njihovi radovi dostupni su u našem programu, na našem portalu Dani ponosa, no ono najvažnije, nosimo ih u našim srcima i mislima zauvijek. Hvala im svima još jednom”, poručio je v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić.

Vijenac je u ime Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a položio Nikola Kristić koji je istaknuo kako je njihov Zbor prije 10-ak godina imao oko 250 članova, a sada ih je manje od 200, a od toga već gotovo 100-tinjak umirovljenika. Rekao je kako se ne žele ni u primislima mjeriti s istinskim braniteljima  i kao sudionici Domovinskog rata ne traže privilegije…, ali uvažavanje da. Posebno poštovanje izrazio je poginulim kolegama, ratnim izvjestiteljima i braniteljima HRT-a te istaknuo kako su inicirali izgradnju spomenika Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici, spomen obilježje Đuri Podboju na odašiljaču Belje, izgradnju spomenika Žarku Kaiću u Osijeku…, a vjeruje i svim ostalim poginulim kolegama.

“To je najmanje što HRT može učiniti. Sjećamo ih se, obilazimo spomen obilježja, štujemo žrtvu njihovu i njihovih obitelji”, rekao je  Kristić. Dodao je i kako je na desetke njihovih kolega ranjeno u Domovinskom ratu, a malo tko je ostao bez posljedica ratnih trauma.

U ime Udruge branitelja HRT-a vijenac je položio Mario Raguž, rekavši kako je važno čuvati sjećanje na kolege i vrijednosti Domovinskog rata koje se nalaze u temeljima hrvatske države. Te vrijednosti treba  čuvati i Hrvatska televizija, naglasio je.

Na svečanosti su bili i saborski zastupnik Miodrag Demo (BM 365) i Neva Šibl, supruga pokojnog Ivana Šibla, osnivača i prvog generalnog direktora RTV Zagreb.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić su nakon potpisivanja ugovora obišli i novi studio HTV-a, s multimedijalnim ekranom kakvog nema niti jedna televizija u Europi, iz kojega će emitiranja početi 15. svibnja u 12 sati, podnevnim Dnevnikom.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply