MILAN BANDIĆ: Pomoći ćemo Omišu i Metkoviću da postignu standard u vrtićima kakav je u Zagrebu

MILAN BANDIĆ: Pomoći ćemo Omišu i Metkoviću da postignu standard u vrtićima kakav je u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu da će u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predložiti da se “pomogne Omišu i Metkoviću kako bi postigli isti standard u dječjim vrtićima kakav je u Zagrebu”.

“Predložit ću Gradskoj skupštini da ih subvencioniramo dok ne postignu standard kao u Zagrebu. To ću predložiti i na sastanku s gradonačelnicima Omiša i Metkovića”, kazao je Bandić na konferenciji za novinare vezanoj uz stanje u zagrebačkim dječjim vrtićima.

Zbog prosvjeda zagrebačkih odgajateljica u vrtićima prošli tjedan u Hrvatskom saboru stanku je zatražio Marko Sladoljev (Most) koji se žalio da se u zagrebačkim vrtićima ne poštuje pedagoški standard, a stanje je nazvao alarmantnim. Rekao je i da su odgajateljice u vrtićima svojim prosvjedom pokazale da ih se ne može ignorirati, da su problemi s kojima se susreću dosegnuli vrhunac.

“Bio sam tužan nakon toga što se to dogodilo u Saboru, ali čovjek mora biti svjestan toga da kada ste uspješni onda vam stavljaju utege na noge i žele vas skratiti bar za pola glave”, kazao je Bandić osvrćući se na prošlotjedne kritike zastupnika Mosta.

Bandić je izvijestio da je za dječje vrtiće u Zagrebu predviđeno 872,6 milijuna kuna dok se za tu namjenju u Omišu i u Metkoviću izdvaja oko pet milijuna kuna. Također, u Zagrebu na jednog odgajatelja ‘ide’ 8,8 djece, dok u Omišu ide njih 16,1, a u Metkoviću 15,1 dijete.

Uz to, Bandić je naglasio da 58 posto Zagrepčana vrtić plaća do 150 kuna mjesečno “što nema nigdje na zemaljskoj kugli”, dok roditelji u Omišu bez obzira na materijalno stanje plaćaju jaslice 720 kuna, a vrtić 600 kuna. U Metkoviću je ta cijena 680 kuna.

Smatra i kako osnovni problem u Hrvatskoj nije nezaposlenost već “crna kuga” i demografsko umiranje što, kaže, treba ući u uši onima koji odlučuju. Zagrebački gradonačelnik pohvalio se da su Zagreb i Zadar jedini gradovi u zemlji koji bilježe pozitivan demografski rast.

Osvrćući se na kritike predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića kako se u zagrebačkim vrtićima ne poštuju pedagoški standardi i njegov prijedlog da se u dnevni red Gradske skupštine uvrsti točka o stanju u vrtićima, rekao je da će Bernardiću “poslati analizu stanja u dječjim vrtićima” te mu odgovorio da “u vrtićima nema prenatrpanih grupa”. Rekao je i da je prosječna plaća odgajateljica u zagrebačkim vrtićima 5800 kuna za deset godina radnog staža.

Predstavljajući analizu stanja u dječjim vrtićima u Zagrebu, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić rekao je da se ove i iduće godine planira otvoriti 96 novih odgojnih skupina u vrtićima te istaknuo da u Zagrebu nema neupisane djece u vrtićima, dok ih je u Omišu neupisano ostalo 95, a stotinu u Metkoviću.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply