Ministarstvo izradilo Plan razvoja udomiteljstva za djecu za razdoblje 2016. – 2017.

Ministarstvo izradilo Plan razvoja udomiteljstva za djecu za razdoblje 2016. – 2017.

Ministarstvo socijalne politike i mladih  izradilo je Plan razvoja udomiteljstva za djecu za razdoblje 2016. – 2017. s ciljem da se za što više djece bez adekvatne roditeljske skrbi osigura život u obiteljskom okruženju.

Planom su utvrđene aktivnosti i datumi izvršenja, a osnovana je i stručna radna skupina koja će, doznaje se u Ministarstvu, biti predstavljena u  ponedjeljak.
Novac za ostvarivanje Plana razvoja udomiteljstva osiguran je u državnom proračunu RH, te iz Europskog socijalnog fonda i UNICEF-a.
„Dužnost je sustva socijalne skrbi osigurati da djeca koja su izdvojena iz svoje biološke obitelji budu smještena u sigurno i toplo obiteljsko okruženje te da stručne službe redovito prate što se sa svakim djetetom događa i zastupaju najbolji interes djeteta čiji roditelji, iz različitih razloga, to ne mogu“, izjavila je za Hinu pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Dijana Topčić Rosenberg.
Dodala je da se planom unapređenja udomiteljstva želi postići ravnomjerna raspoređenost i usklađena kvaliteta udomiteljske skrbi za djecu na cijelom području Hrvatske. Time bi se, objasnila je, izbjeglo da se djeca smještaju u domove ili da se iz jednog dijela Hrvatske smještaju u obitelji u drugom dijelu zemlje.
Kako bismo osnažili udomitelje u njihovoj ulozi, planiramo osigurati edukaciju i podršku različitim kategorijama udomitelja te promjeniti zakonsku regulativnu koja bi pratila te promjene. Naime, iako je uvjet za udomiteljstvo ljubav prema djeci, ono je usluga skrbi za djecu i važno nam je stvoriti uvjete da se ta skrb pruža i prati na kvalitetan način, navela je Topčić Rosenberg.
U Registru je 1575 udomitelja koji skrbe za 1904 djece. Od ukupnog broja udomitelja, 516 je srodničkih udomiteljskih obitelji.
Mjesečno za dijete predškolskog uzrasta naknada za troškove smještaja iznosi od 1800 kuna, a za ono koje ide u školu 2000 kuna.
Naknada za HIV pozitivno dijetete i dijete oboljelo od centralnog hiperventilacijskog sindroma iznosi 6250 kuna.
Naknade se uvećavaju za 20 posto osnovice za  dijete koje ima specifične potrebe.
Dijete koje nema vlastiti prihod prima mjesečni džeparac od 100 kuna, a ima pravo i na  jednokratnu naknadu za kupnju školskih udžbenika ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi; pravo na naknadu za troškove prijevoza ili naknadu za troškove smještaja u učeničkom domu, ako školu pohađa izvan mjesta prebivališta udomitelja.
Udomitelju, koji nije srodnik, pripada mjesečna naknada za pruženu skrb za djecu i mlađe punoljetne osobe u iznosu od 400 kuna, a 525 kuna za dijete i mlađu punoljetnu osobu s tjelesnim, metalnim i osjetilnim oštećenjima. Naknada od 700 kuna pripada im za skrb HIV pozitivnog djeteta i onog koje boluje od centralnog hiperventilacijskog sindroma.
Najviše, 195 udomiteljskih obitelji je u Zagrebu, potom 141 u Osiječko-baranjskoj županiji , Splitsko-dalmatinskoj 139, Zagrebačkoj 135, Varaždinskoj 133. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ih je 49, Šibensko-kninskoj 18, Krapinsko-zagorskoj 12, a najmanje, samo tri, u Ličko-senjskoj županiji.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply