VIDEO: Gradonačelnik Bandić demonstrirao punjenje električnog automobila na novoj punionici

VIDEO: Gradonačelnik Bandić demonstrirao punjenje električnog automobila na novoj punionici

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi Grada Zagreba, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima i partnerima, najavio je 7. Zagrebački energetski tjedan koji će se s porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“ održati od 09. do 14. svibnja 2016. na raznim lokacijama i institucijama u Gradu Zagrebu. U navedenom tjednu održat će se niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, seminara, dana otvorenih vrata, seminara, predavanja te radionica koje se bave ključnim temama današnjice u području energetike i održivog razvoja u cilju optimalnog korištenja i zaštite prirodnih resursa.

U duhu održavanja sedmogodišnje tradicije Grada Zagreba, gradonačelnik je na konferenciji za novinare uputio poziv građanima da se i oni aktivno uključe u Zagrebački energetski tjedan u sklopu kojega će svatko naći ponešto za sebe.

U ime partnera i sudionika Zagrebačkog energetskog tjedna, prisutne su pozdravili ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar dr. Goran Granić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.


U sklopu konferencije za novinare, organiziran je i obilazak punionice za električna vozila koja se nalazi na parkiralištu ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1) i koja je dio realizacije EU projekta TEN-T CEGC (Srednjoeuropski zeleni koridori – prekogranična infrastruktura za brzo punjenje električnih vozila). Cilj projekta TEN-T CEGC je omogućiti kontinuirani servis brzog punjenja akumulatorskih baterija vozačima električnih vozila koji putuju regijom kroz pružanje podrške razvoju e-mobilnosti implementacijom sljedećih aktivnosti. Osim na Trgu Stjepana Radića 1, punionice se nalaze i na lokacijama Park Stara Trešnjevka 2 i Avenija Dubrovnik 15.
 – Riječ je o ekstra brzim punionicama za električna vozila postavljenim u okviru projekta Europske unije “Srednjoeuropski zeleni koridori – prekogranična infrastruktura za brzo punjenje električnih vozila, za povezivanje Austrije, Slovačke, Slovenije, Njemačke i Hrvatske,- rekao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.

U Austriji je postavljeno 60 punionica, u Sloveniji 26, u Slovačkoj 21, u Njemačkoj pet, a u Hrvatskoj tri, u Zagrebu.

Vrijednost radova postavljanja tri punionice u Zagrebu je oko 868 tisuća kuna bez PDV-a, a 50 posto tog iznosa sufinancirano je iz programa Europske unije TEN-T (Trans-European Transport Network). Također Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost punionice je sufinancirao s 200.000 kuna, dok je udio Grada Zagreb oko 234 tisuće kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić demonstrirao je punjenje električnog automobila na novoj punionici.  Novinarima je izjavio kako mu je drago što može ambiciozni plan Europske unije pretočiti na zagrebačke uvjete.

– A to je ona referentna godina 1990., a sljedeća 2030., smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto,- poručio je Bandić.

Ocijenio je da Grad Zagreb sa svojim Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj te svojim institucijama spremno dočekuje 7. “Zagrebački energetski tjedan”.

– I ove godine Tjedan će se održati s porukom “Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!”,- podsjetio je Bandić.

Najava 7. zagrebačkog energetskog tjedna bila je prilika da se predstavi i prva usluga car sharinga u Hrvatskoj Spin City. Krajem svibnja car sharing kreće i u Zagrebu, a to nam je najavio Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility. Cilj cijelog projekta je  unaprijediti mrežu javnog prijevoza u Zagrebu kako bi odgovarala potrebama te suvremenom stilu života njegovih građana. Kako je rekao Krznar, oni žele mobilnost bez opterećenja koja donosi vlasništvo nad osobnim vozilom.

Tekst:Zagreb.hr/Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Foto/Video: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply