Odana počast stradalim civilima u raketiranju Zagreba

Odana počast stradalim civilima u raketiranju Zagreba

Na 21. godišnjicu raketiranja Zagreba i stradanja civila izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem  te predstavnicima Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen-ploče na Trgu svibanjskih žrtava, odajući počast stradalim civilima, nakon toga svi okupljeni obišli su i Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991/1995., koji se nalazi u centru grada, u Petrićevoj 4.

– Ovaj Memorijalni centar napravljen kao podsjetnik da se ovakav zločin više ne smije ponoviti, i želim poručiti svima ono što stalno citiram iz Biblije: „Da mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta“.- poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Na težak vojni poraz vodstvo pobunjenih Srba odgovorilo je 2. i 3. svibnja terorističkim metodama – raketiranjem više hrvatskih gradova, među kojima i glavnog grada Zagreba u kojem je ubijeno sedmero civila, a 205 ranjeno. Zagreb je napadnut 2. svibnja raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima.

– 2. i 3. svibanj, su dani kada je grad Zagreb doživio , izuzetan barbarski čin, neponovljiv, nemoguć, granatiran je glavni grad Hrvatske, granatiran je kazetnim bombama, zabranjenim nekonvencionalnim oružjem sa ciljem da se što više civila ubije, rani, onesposobi. To su dani kada se prisjećamo sedam poginulih i 205 ranjenih sugrađana, među kojima je bilo i dosta djece. Ono što se događalo u dva napada na Zagreb i za ono što je osuđen idejni začetnik i tvorac takvog zločina Martić, ljudima koji su ostali bez svojih najmilijih, a ranjeni još danas osjećaju posljedice ranjavanja, 35. godina zatvora mala je satisfakcija, za njihov gubitak i bol.- rekla je pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih.

Zagreb je napadnut 2. svibnja raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima. U 10,23 sati nekoliko je projektila ispaljeno na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Napad je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995. projektili su tada pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika “Centar”, Akademiju dramskih umjetnosti te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Ranjeno je 17 baletnih umjetnika, a ispred Akademije je poginuo student 1. godine filmske režije Luka Skračić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply