Za Šostara i petero osumnjičenih Uskok zatražio istražni zatvor

Za Šostara i petero osumnjičenih Uskok zatražio istražni zatvor

Uskok je nakon ispitivanja ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara i njegovih suosumnjičenika pokrenuo istragu protiv ukupno 10 osoba, a za šestero je zatražio određivanje istražnog zatvora.

Osumnjičeni za koje je Uskok zatražio jednomjesečni istražni zatvor poslijepodne će biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici tužiteljstvo je objavilo da Šostara i njegove suosumnjičenike tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, pranje novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Uz Šostara je, kako se neslužbeno doznaje u istrazi koju je pokrenuo tzv. porezni Uskok, osumnjičena i njegova nekadašnja stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava.

Fiktivna čišćenja ‘suhim ledom’

Istražitelji sumnjaju da je preko Šostarova Ureda za zdravstvo ta tvrtka, od početka 2006. do lipnja 2013. čistila gradske sportske dvorane “nepotrebnom metodom ‘suhog leda'” te da je Šostar odobravao “neosnovana plaćanja” iako je znao da čišćenje metodom ‘suhog leda’ neće biti izvršeno.

Šostarova suradnica je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom ‘suhog leda’.

Dokumentaciju je potom i potpisivala, “potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima” u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna i izvršene, iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 14,3 milijuna kuna, tvrti Uskok.

Šostar navodno podmićen plaćenim putovanjima i ribolovom

Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 37,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno platio troškove putovanja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja od najmanje 240.000 kuna.

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 37,9 milijuna kuna stečen zakonito vlasnici tvrtke su s još pet osumnjičenih dogovorili ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku.

Osim toga Ljubić je, kako se doznaje, kao osnivač jedne i odgovorna osoba u dvije tvrtke od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. s trojicom osumnjičenih dogovorio da će mu njihova društva ispostavljati fiktivne račune.

Država oštećana za PDV i porez na dobit

“Naloge za plaćanje fiktivnih računa davali su III. i IV. okr. a potom su okrivljenici s računa društava podizali gotovinske iznose i zadržavali ih za sebe, dok su dio uplaćenih iznosa zadržavali na računima društava i koristili ih za njihovo poslovanje”, kažu u Uskoku.

Na taj su način četvorica okrivljenika sebi ostvarli nezakonitu korist od 360 tisuća do 1,85 milijuna kuna, odnosno iz Ljubićeve tvrtke izvukli preko 4,8 milijuna kuna.

Ljubić i Žonja navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtki umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama “vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava”, čime su nezakonito smanjili obvezu plaćanja PDV-a za 1,2 milijuna kuna i obvezu plaćanja poreza na dobit od preko 943 tisuće kuna.

Teksta: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply