AKTI GRADONAČELNIKA/MILAN BANDIĆ: U Zagrebačkom holdingu će se prestati honorirati nerad!

AKTI GRADONAČELNIKA/MILAN BANDIĆ: U Zagrebačkom holdingu će se prestati honorirati nerad!

– Treba prestati dijeliti nezarađeno i honorirati nerad,- poručio je u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, komentirajući što je Uprava Zagrebačkog holdinga otkazala Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike.

-Politika u Holdingu je politika Grada. Ona se može svesti samo u jednoj rečenici – treba podvući crtu i prestati dijeliti nezarađeno i treba prestati honorirati nerad. To je suština cijelog kolektivnog ugovora koji će biti iznjedren u pregovorima i to ćemo napraviti prvi u Hrvatskoj. Prvi smo bili uvijek, prvi ćemo biti i sada, i u Holdingu i u Gradu, jer nemaju dvije politike, ima samo jedna,- rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi pod nazivom “Akti gradonačelnika”, povodom sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Predsjednica Uprave: Nagraditi radnike, a neradnike kazniti

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban potvrdila je informaciju da je Uprava otkazala Temeljni kolektivni ugovor, istaknuvši kako je stav Uprave da uvijek treba nagraditi radnike, a neradnike kazniti.

– Uprava je stava, kako treba omogućiti da sustav funkcionira s jednakim, eventualno malo većim brojem radnika Holdinga, nužnim ocijenivši optimalizaciju poslovanja kako bi se ostvarila mobilnost unutar sustava. Mi smo društvo koje trenutno zbog ovakvog neraskidivog temeljnog akta nema mogućnost jednako nagrađivati radnike koji rade u različitim našim podružnicama, jednako vrednovati njihov rad. Međutim, to ne znači da će, kako sam danas pročitala u nekim dnevnim novinama, doći do štrajka, budući da mi komunikaciju sa sindikatima vodimo svaki dan, odnosno redovito i nije točno da će radnici Zagrebačkog holdinga ostati bez prava!- poručila je Stojić Deban.

Novi kolektivni ugovor u roku od šest mjeseci

Predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga napomenula je kako će Temeljni kolektivni ugovor od strane Holdinga biti u primijeni sve dok ne dođe do stvarnog raskida, što se očekuje u roku od šest mjeseci. Do tada, ustvrdila je,  namjera je napraviti novi kolektivni ugovor koji će vrijediti za sve zaposlenike Holdinga, a koji će biti sukladan sa svim pozitivnim propisima koji su trenutno na snazi u državi.

– Kolektivni ugovor koji se otkazuje datira iz 2002. godine, a od tada se promijenio niz propisa na nacionalnoj razini. Koji su, ne bih rekla u suprotnosti s tim Temeljnim kolektivnim ugovorom nego koje bi trebalo revidirati. Također, i prava radnika bi trebalo revidirati. Ne govorim u smislu financijskog rasterećenja Zagrebačkog holdinga, govorim samo o drugačijoj podijeli materijalnih prava na zaposlenike!- istaknula je Ana Stojić Deban.

Na pitanje novinara znači li to da će oni koji dobro rade dobiti božićnicu, a oni koji ne rade neće, Stojić Deban je rekla kako ne može prejudicirati što će na koncu biti dogovoreno između Uprave i sindikata.

– To ćemo znati kada budemo imali sklopljen taj akt,- kazala je i dodala kako o prijedlozima Holdinga ne želi javno govoriti, već o toj temi namjerava komunicirati isključivo sa sindikatima.

Intencija je da Holding uštedi novim kolektivnim ugovorom

Novinare je zanimalo i hoće li temeljem novog kolektivnog ugovora Holding nešto uštedjeti, na što je Stojić Deban rekla: “Naša intencija je da hoće, ali kažem, to ćemo vidjeti na koncu kad pregovore završimo”.

Potvrdila je informacije da Holding po hitnom postupku na skupštinsku sjednicu u četvrtak uvrštava svoje izvješće o poslovanju za prošlu godinu, a koje bi “Skupština grada trebala primiti na znanje”. Iznijela je podatke po kojima je Zagrebački holding 2015. godinu završio sa 61 milijuna kuna dobiti što je za 39 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na 2014.

– Također, točna je informacija da je Grupa Zagrebački holding završila 2015. godinu u iznosu od 121 milijun kuna, što je bolji poslovni rezultat za 52 milijuna kuna!- istaknula je Stojić Deban.

Na Aktima gradonačelnika novinare je zanimalo i što gradonačelnik misli o uhićenju Šostara, na što je on kratko odgovorio kako se njegov stav zna da u ovoj državi svatko treba raditi svoj posao i odgovarati za svoj posao.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je i da će na proslavi 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u zagrebačkom parku Maksimiru ove godine podijeliti 60.000 porcija graha s kobasicom i suhim mesom, kao i prošle godine.

Program obilježavanja 1. svibnja u Maksimiru bit će najavljen u petak ili subotu, a grah će, kao i svake godine, skuhati i dopremiti u Maksimir gradska ustanova “Dobri dom”. Bandić se na konferenciji za novinare na temu “Akti gradonačelnika” požalio na vremensku prognozu koja najavljuje četiri dana kiše, te podsjetio da će ove godine i sindikati imati svoj program u maksimirskom parku.

– Oni će raditi svoj dio posla, a mi svoj, to je kompatibilno i mislim da će biti dobra zabava,- poručio je Bandić i najavio da će osim u Maksimiru dijeliti grah u Gajnicama, Sloboštini, na Jarunu i u Sesvetama.

– Širi se i ta mreža graha – pozitivne vibre za grah, rekao je Bandić i pozvao novinare da dođu 1. svibnja i zajedno s njime dijele grah.

Tekst: ZNA/HINA

Foto: MArio ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply