“Zmaj” stigao u zagrebački ZOO i postao prvi pripadnik svoje vrste u Hrvatskoj

“Zmaj” stigao u zagrebački ZOO i postao prvi pripadnik svoje vrste u Hrvatskoj

Troipolgodišnji komodski varan, najveći gušter na svijetu, kojeg nazivaju i zmajem, stigao je u zagrebački Zoološki vrt te je postao prvi pripadnik svoje vrste u Hrvatskoj, izvijestio je u utorak zagrebački ZOO.

Komodski varan u Zagreb je stigao s farme krokodila iz Pierrelattea u Francuskoj. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a da je u Francuskoj lijepo napredovao, kažu u ZOO-u, potvrđuje njegova trenutačna dužina od 180 centimetara.

“U Zoološkom vrtu grada Zagreba komodskog smo varana čekali s velikim nestrpljenjem, no, iako smo znali o kakvoj je veličanstvenoj životinji riječ, kad je stigao, sve nas je ostavio bez daha. Riječ je o iznimno rijetkoj životinji u zoološkim vrtovima u ovom dijelu Europe, a njezin dolazak potvrda je izvrsnosti našeg Vrta”, istaknuo je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

U zagrebačkome ZOO-u ističu kako i građani atraktivnom gmazu mogu poželjeti dobrodošlicu, a edukatori ih pozivaju da posjete internetsku stranicu Zoološkog vrta i načine fotomontažu sebe i njegova najnovijeg stanovnika. Pet najkreativnijih autora bit će nagrađeno.

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinje, koze, čak i jeleni. Odjednom može pojesti zaista mnogo. Količina hrane u jednom obroku može dosegnuti 80 posto njegove tjelesne mase. Spolnu zrelost komodski varan stječe između pete i sedme godine, a ženka može položiti do 30 jaja. Dok mali varani ne provire, jaja su zakopana u zemlji čak devet mjeseci.

Komodski varan podrijetlom je s nekoliko manjih indonezijskih otoka – Komoda, Floresa, Rince i Padara. Veliki gmazovi ondje žive u tropskim šumama savana, špiljama i rupama među stijenama i korijenjem. Najviše vole otvorena nizinska područja s visokom travom i grmljem.

U potrazi za hranom varanu kao organ njuha služi jezik. Nevjerojatno je da meso može nanjušiti na čak 11 kilometara. U borbi s plijenom služi se otrovom. U čeljusti ima složene nakupine žlijezda iz kojih izlučuje otrovne tvari. One napadnutoj životinji onemogućavaju zgrušavanje krvi i snižavaju krvni tlak. Mladi su varani zeleni sa žutim i crnim prugama, a odrasli su jednobojni – smeđi do sivkastocrveni. U prirodi komodski varani mogu živjeti pedesetak godina.

Tekst: HINA

Foto: ZNA/ Prorsus komunikacije / ZOO Zagreb

Leave a Reply