VIDEO/FOTO: Započeli su radovi na tunelu Grič

VIDEO/FOTO: Započeli su radovi na tunelu Grič

Kako je prošle godine najavio gradonačelnik Milan Bandić, tako su danas započeli radovi na tunelu Grič, koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu.

Tunel je dugačak nešto više od 300 metara i ima četiri izlaza prema Ilici, od kojih je danas prohodan samo jedan, prema Ilici 8, a u središnjem dijelu je velika dvorana.

– Stvoreni su svi preduvjeti da se započnu radovi na tunelu Grič, radovi će se odvijati u tri faze, prva faze je saniranje tunela za siguran prolaz građana, druga faza obuhvatit će radove na izlazu prema Gornjem gradu, postoje dvije solucije izlaz na Gradecu ili Vranicanijevoj poljani, nakon konzultacija sa strukom donijet ćemo najbolje rješenje. Treća faza odnosi se na obogaćenu turističku ponudu, koja će se nuditi brojnim turistima koji u sve većem broju posjećuju Grad Zagreb.-rekao je Milan Bandić.

Tunel je  projektiran i građen tijekom Drugog svjetskog rata, od 1943. do 1945., a bio je u funkciji i za vrijeme Domovinskog rata, kao sklonište.

-Mi kao stanari jako smo zadovoljni prvo uređenjem Radićeve, pa i ovog tunela koji i će biti turistička atrakcija. – rekao je  Roman Lalić, predstavnik MO Gornji Grad.

– Radovi na tunelu trajati će 60 dana, ukupna vrijednost investicije iznosit će 1.350 000,00, sanirat će se oblog tunela, drenažni sustav, saniranje odvodnje, potrebno je napraviti i nove strujne instalacije, urediti izlaze prema Ilici. Prema povijesnim matricama napravit će replika ulaznih vrata na tunel.- rekao je Ivica Blažun, voditelj projekta sanacije tunela.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply