Mrak-Taritaš: Zagrebačkim vrtićima treba omogućiti rad u dvije smjene

Mrak-Taritaš: Zagrebačkim vrtićima treba omogućiti rad u dvije smjene

– Ako želimo stvarni demografski oporavak Hrvatske, to ne znači samo davanje 1000 eura za rođeno dijete, već se mora osigurati čitav sustav. Početak toga treba biti da roditelji imaju mogućnost ostaviti djecu u vrtiću i popodne. Stoga smatramo da u Zagrebu treba osigurati da svaka gradska četvrt ima barem jedan vrtić, ako ne i više njih, koji radi u dvije smjene“, kazala je predsjednica Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za medije, održanoj ispred dječjeg vrtića „Bajka“, na Trešnjevci, jedinog vrtića koji trenutno radi u dvije smjene.

Kazala je kako je to moguće preraspodjelom radnog vremena, drugačijom organizacijom vrtića i drugačijim odnosom prema vrtićima. „Zadnjih desetljeća desile su se znatne promjene u načinu rada te radnom vremenu ljudi, radi se kasnije i duže, a vrtići su u svom načinu rada ostali isti, kreću s radom u rano jutro, a završavaju oko 5, 6. Puno je građana koji rade do kasnije, pa i do devet navečer i njima isto tako treba omogućiti da mogu ostaviti djecu u vrtiću. A to popodne treba djecu ne samo čuvati, nego treba s djecom i raditi.

Grad Zagreb ima 60 vrtića, odnosno 200 objekata, a jedan jedini objekt u gradu radi u dvije smjene. To treba promijeniti, a Zagreb treba biti prvi u borbi za demografski oporavak zemlje. Treba razmisliti i o tome da se djeca ne upisuju samo u rujnu, već da se mogu upisati tokom cijele godine“, istaknula je Mrak-Taritaš.

Predsjednica Ženske inicijative HNS-a Grada Zagreba Nevenka Blažević istaknula je kako je ta organizacija tijekom prošle godine provela anketu među ciljanom populacijom osoba koje dovode djecu u vrtić s pitanjem da li u njihovoj četvrti treba biti vrtić koji radi u dvije smjene, a gotovo 99 posto od 600 ispitanika odgovorilo je kako se slaže s time.

Mrak-Taritaš dodala je kako je ova tema tek jedna od 100 tema u Gradu Zagrebu koje će pokrenuti gradski HNS.

-Namjerno su nam vrtići bila prva tema jer je to jako važno za velik broj stanovnika Zagreba, ali i u širem kontekstu. No mi nećemo samo otvarati probleme, već ćemo nuditi i rješenja“, zaključila je saborska zastupnica HNS-a.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply