MILAN BANDIĆ: Akcijski plan gospodarenja otpadom nećemo napraviti bez suglasja struke, ministarstva, Grada i građana Zagreba!

MILAN BANDIĆ: Akcijski plan gospodarenja otpadom nećemo napraviti bez suglasja struke, ministarstva, Grada i građana Zagreba!

U  Gradskoj upravi Grada Zagreba, održan je prvi sastanak Radne skupine za provedbu Akcijskog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba sastavljene od predstavnika Grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliše i prirode. Nakon sastanka održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ministar zaštite okoliša i prirode Tomislav Dobrović i gradonačelnik Grada Zagreba.

– Čestitam po prvi puta ministru Dobroviću na funkciji i zahvaljujem što je došao sa timom da prvi put riješimo problem koji nam je zajednički. Ministar odgovara za cijelu Hrvatsku, a ja za Grad zagreb, ali nam je to zajednički problem koji sam uvjeren da ćemo riješiti zajedno. Partnerstvo i timski rad, partnerstvo svih čimbenika, struke Grada, zajedno sa stručnim ljudima u Ministarstvu. Ono što stalno ponavljam kroz sanaciju Jakuševca mehanički i biološki dio našeg pročiščača, kroz rješenje mulja koji je sastavni dio problema koji trebamo riješiti mi ćemo doći i do treće sastavnice strategije gospodarenja zagrebačkim otpadom. Koja tehnologija koji kapacitet i koji model financiranja će doći fazno po poslu koji ćemo obavljati svaki tjedan. Sve će biti usaglašeno sa resornim ministarstvom. Ništa nećemo napraviti bez suglasja struke ministarstva i Grada i konsezusa s građanima. To je naša odgovornost. Imamo za sada dobar vjetar, dobru suradnju i početak jednog partenrskog odnosa koji jamči da ćemo taj problem do kraja godine riješiti. – kazao je na konferenciji za medije gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Dobrović kazao je kako je problem gospodarenja otpadom Grada Zagreba, problem Grada, ali i Republike Hrvatske.

– Smatram da ćemo na ovaj način postići jako puno i to u kratkom vremenu. Promjena sustava gospodarenja otpadom u smislu ispunjenja ciljeva,  cirkularne ekonomije koju pred nas dovodi Europa i u smislu ispunjenja zadataka koje imamo u pristupnom Ugovoru do 2020. godine. Mnogi su skeptični, ali ja smatram da uz ovakav odnos, da se to može i da ćemo mi iznenaditi sve. Tu su mjere koje se tiču kućnog kompostiranja, sheme koje će biti bitno snažnije u odvojenom prikupljanju tvari, tako da se redoviti odvoz mješenog otpada se neće ticati samo, nego uz papir i plastiku. Bit će centri za ponovnu upotrebu koji je dio cjelovitog integralnog sustava gospodarenja otpadom i kad se sve zbroji, zadatak ove grupe nije samo izrada jednog dokumenta koji bi trebao biti brzo gotov, već će se odmah definirati konkretne mjere. Cilj je smanjiti koliinu i kvalitetu materijala koji odlažemo i staviti u funkciju reciklažna dvorišta! – rekao je ministar Dobrović.

Članovi Radne skupine za provedbu Akcijskog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba su pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Lidija Runko Luttenberger, tajnica kabineta ministra, Irena Delić, iz Fonda za saštitu okoliša, načelnica sektora Andreja Čilić, i voditeljica odjela Vanja Oštrić, iz Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirka Jozić, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, za zaštitu okoliša i održivi razvoj, Marijan Maras, voditeljica podružnice Čistoća, Zagrebačkog holdinga, Marina Lovrečki, voditeljica podružnice ZGOS, Anita Udovičić, neovisni stručnjak za gospodarenje otpadom Dinko Sinčić i predstavnik nevladinih udruga, Tomislav Čolakić.

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply