KBC Zagreb pridružio se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja

KBC Zagreb pridružio se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja

Prigodnom svečanošću KBC Zagreb se u četvrtak pridružio obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen dijabetesu kao jednoj od vodećih bolesti modernog čovjeka.

Sanacijski upravitelj KBC-a Ante Ćorušić podsjetio je na riječi velikog filozofa Arthura Schopenhauera koji je kazao kako “zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa”. “Cijenimo ga tek kad ga izgubimo i stoga je zadaća obilježavanja ovog dana da se podigne svijest o šećernoj bolesti i potrebi njezine prevencije”, kazao je Ćorušić.

Čestitajući Svjetski dan zdravlja, zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac istaknuo je kako brine podatak da se 85 posto proračuna za zdravstvo, koji se odnosi na dijabetes, troši na liječenje komplikacija te bolesti. Stoga, kaže, treba sustavno raditi na prevenciji.

I Zagreb se, kazao je pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Slavko Antolić, brojnim akcijama uključuje u rad na prevenciji dijabetesa. Podsjetio je i na najnovije istraživanje Eurostata o percepciji stanovnika EU-a o vlastitom zdravlju, koje je pokazalo da Hrvatska ima najveći postotak stanovništva koji svoje zdravlje percipira kao loše ili vrlo loše.

U svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dijabetes je na četvrtom mjestu među uzročnicima smrti u Europi. Od dijabetesa  u  Hrvatskoj  boluje  315.900 odraslih osoba (što je ukupno 9,2 posto ukupne populacije) s tendencijom porasta, pa se procjenjuje da će do 2030. godine taj broj porasti na 329.300 osoba.

Šećerna bolest sve se češće javlja u mlađoj životnoj dobi, a više od 40 posto oboljelih ne zna da je bolesno, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji na Svjetski dan zdravlja organizira Dan otvorenih vrata i javnozdravstvene akcije tijekom kojih će “Štamparovi” stručnjaci građane savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti.

Tekst/Foto:HINA

Leave a Reply