Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Savez udruga za autizam Hrvatske prigodnim je programom održanim u petak na središnjem zagrebačkom trgu devetu godinu zaredom obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu, poručivši da čitavo društvo mora jačati svijest o autizmu i potrebi pomoći osobama s tim poremećajem i njihovim obiteljima.

U znak potpore svim osobama s autističnim poremećajem, a posebno najmlađima, u zrak su pušteni baloni simbolične plave boje.

Čeka se otvaranje četiriju dijagnostičkih centara

Hrvatska i europska javnost svakim danom sve su više upoznati s autizmom, no pred nama je još uvijek dalek put. Suvremene dijagnostičke metode i znanstvena istraživanja dovela su do lakše uspostave dijagnoze i rehabilitacije ali, nažalost, tretmani metode i sustav za zbrinjavanje osoba s poremećajem iz autističnog spektra postoje češće na papiru nego u našim sredinama, istaknula je predsjednica Saveza Lidija Penko.

Savez očekuje ispunjenje obećanja o otvaranju četiriju dijagnostičkih centara u Hrvatskoj, a nakon toga uspostavu instituta rane intervencije, što bi djeci s autističnim poremećajem omogućilo bolje napredovanje i uključivanje u svakodnevni život.

Također moramo riješiti pitanje brige o odraslim osobama sa spektrom autističnog poremećaja, koje nakon punoljetnosti i izlaska iz sustava obrazovanja i rehabilitacije ostaju na skrbi svojim roditeljima i obiteljima, a one se nakon nekog vremena, zbog starosti ili bolesti, o njima nisu u stanju brinuti, kaže Penko.

Dvije zajednice za osobe s autizmom

Voditelj organiziranog sustava stanova u zagrebačkoj Udruzi za autizam Vedran Suša istaknuo je da su uspjeli otvoriti dvije zajednice na području Zagreba u kojima živi 10 osoba s autističnim poremećajem, koji uz stručnu podršku brinu sami o sebi. To je dobar primjer kako pomoći odraslim osobama, za koje zbog specifičnog poremećaja nije prikladno smještanje u psihijatrijske institucije, domove umirovljenika ili domove za starije i nemoćne, rekao je Suša.

Organizaciji obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu priključila se i Udruga liječnika slikara s akademskim slikarom Branimirom Čilićem, oslikavši zajedno s djecom s poremećajem autizma ogromno platno.

U umjetnosti nema autizma pa upravo tamo mogu biti vrata koja povezuju unutarnji i vanjski svijet svih nas, istaknuo je Antun Kljenak, kirurg iz Dječje bolnice u Klaićevoj ulici i predsjednik Udruge liječnika slikara. “Umjetnost je i otvorena i zatvorena, mistična kao i djeca s autističnim poremećajem, i baš su zato djeca vrlo dobro prihvatili taj projekt”, rekao je Kljenak.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na težak položaj oko 2.000 registrirane djece i odraslih osoba s autizmom u Hrvatskoj, navodeći kako se pretpostavlja da ih je ukupno oko 40.000.

Osobe s autizmom socijalno najisključenije

Zbog neprepoznavanja teškoća i zamjenskog dijagnosticiranja većina odraslih osoba s autizmom živi u ustanovama bez primjerenog stručnog tretmana i pod dugotrajnom psihofarmakoterapijom ili s ostarjelim roditeljima, isključena iz aktivnosti koje su dostupne drugim kategorijama osoba s invaliditetom, upozorila je pravobraniteljica.

Dugogodišnji propusti u nastojanju da se razvije sustav skrbi za osobe s autizmom i neprepoznavanje autizma kao kategorije invaliditeta doveli su do toga da su osobe s autizmom socijalno najisključenija skupina osoba s invaliditetom izložena teškom kršenju njihovih prava. Zbog toga očekujemo kvalitetan sustav usmjeren na odgojno-obrazovne, socijalno-zdravstvene i rehabilitacijske potrebe djece, mladih i odraslih s autizmom u čitavoj Hrvatskoj, poručila je Slonjšak.

Osim središnjeg događaja u Zagrebu, Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se diljem Hrvatske, a tome će se priključiti i Vlada čija će zgrada na Markovu trgu u petak od 20 sati do ponoći biti osvjetljena simboličnom plavom bojom.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply