Putem programa “Zaželi” zaposlit će se 2594 žena

Putem programa “Zaželi” zaposlit će se 2594 žena

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava predstavljen je program “Zaželi” – Aktivacija žena u lokalnoj zajednici  putem kojeg će u sljedećih šest mjeseci 2594 žena biti zaposleno na poslovima skrbi o starijim korisnicima socijalne pomoći i samačkim staračkim domaćinstvima na području čitave Hrvatske.

“Riječ je o programima o zapošljavanju žena na javnim radovima čija provedba počinje 1. travnja i trajat će šest mjeseci”, istaknula je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Novac za provedbu programa, 60 milijuna kuna, osigurali smo iz neraspoređenih sredstava iz zadnje godine provedbe europskog Operativnog programa razvoja ljudskih potencijala 2007.-2013., koje smo na taj način spasili da ne propadnu, objasnila je ministrica Šikić. Dodala je da im je cilj da niti jedan euro dostupan iz Europskog socijalnog fonda iz tog razdoblja ne ostane neiskorišten.

Javni rad je jedna od mjera politike tržišta rada koja spada u domenu direktnog stvaranja novih radnih mjesta, navela je ministrica. Program “Zaželi”, dodala je, osim poticanja zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih žena i svojevrsna je prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba, njihova socijalizacija i poboljšanje kvalitete života, posebice u područjima gdje su takve vrste usluga teško dostupne.

Pod kapom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava projekt će provoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ravnateljica Zavoda Ankica Paun Jarralah istaknula je da su u suradnji s Caritasom, Crvenim križem i jedinicama lokalne samouprave prikupili podatke o potrebama za tom vrstom poslova te potom odabrali žene koje su duže vrijeme nezaposlene i u evidenciji Zavoda.

Kontaktirali smo više od 614 institucija, a više od polovice iskazalo je potrebu za tom vrstom poslova, rekla je Jarralah ocijenivši da će program “Zaželi” pridonijeti aktivaciji žena u ruralnim sredinama.

Najviše, 460 bit će zaposleno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potom u Osječko-baranjskoj 330, zatim oko tristotinjak u Sisačko-moslavačkoj, dakle u siromašnijim županijama.

Na predstavljanju programa bile su i Vesna Bušljeta i Matea Brkanac koje nisu krile zadovoljstvo što su dobile posao.

Gospođa Bušljeta koja ima 60 godina ispričala je da je upravo zahvaljujući ovakvim poslovima i programima HZZ-a gdje je stekla mnoge vještine i kvalifikacije skupila 29 godina radnog staža.

Na novinarsko pitanje hoće li se program nastaviti i nakon šest mjeseci, ministrica Nada Šikić odgovorila je kako će se učiniti sve da se ti vrijedni programi nastave i dalje i time pomogne teško zapošljivim ženama i starijim siromašnim osobama i onima u samačkim domaćinstvima.

Tekst/Foto:HINA

Leave a Reply