Dan narcisa: Kupnjom narcisa pomaže se ženama oboljelim od raka dojke

Dan narcisa: Kupnjom narcisa pomaže se ženama oboljelim od raka dojke

Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, održana je u subotu u središtu Zagreba, a prigodnoj prodaji narcisa  za pomoć ženama oboljelim od rak dojke, uz brojne građane koji su mogli kupiti stručak narcisa, pridružili su se i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Vlade  Tihomir Orešković i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Danom narcisa, koji se obilježava 20. godinu, nastoji se podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih oko 900. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina, no ta zloćudna bolest sve je češća i u znatno mlađih žena.

Na Cvjetnom trgu obilježavanje Dana narcisa organizirala je udruga Europa Dona koja prikuplja novac za kupnju uređaja za intraoperativno zračenje, a na Trgu bana Jelačića zagrebački Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb i Hrvatska liga protiv raka.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA // HINA

Leave a Reply