U planu novi, neuništivi spomen Vladimiru Đereku – Sokolu

Vukovarsko-srijemska policija intezivno traga za vandalom koji je u Vukovaru razbio spomen ploču poginulom hrvatskom branitelju i pukovniku HV-a Vladimiru Đereku – Sokolu, jednome od zapovjednika obrane Sajmišta, povrdila je u četvrtak policija, dok imotski kipar Ivan Kujundžić već priprema novo umjetničko rješenje obilježavanja mjesta Đerekove pogibije za koje kaže da ga neće biti moguće oštetiti.

Vandalski čin razbijanja spomen ploče Vladimiru Đereku – Sokolu koja se nalazi na Sajmištu nedaleko bivše vukovarske vojarne osudio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo, vukovarske organizacije HDZ-a, SDP-a i HDSSB-a, a javnosti se obratila i Đerekova sestra Rajka Mikulić poručivši počiniteljima da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu.

Vijest o razbijanju spomen ploče posebice je ogorčila stanovnike Imotskog, Imotske krajine i prijatelje Vladimira Đereka koji je rođen u Vinjanima Gornjim gdje je 1998. i pokopan nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju te indentificirani.

“Nastavak je to širenja velikosrpske ideologije koja se ne stišava u Vukovaru”, kaže akademski kipar Ivan Kujundžić iz Imotskog koji je spreman izraditi novo umjetničko rješenje kojim bi se u Vukovaru obilježilo mjesto Đerekove pogibije.

Zajednička akcija Imoćana i Đerekovih prijatelja

“Bit će zajednička akcija nas Imoćana i prijatelja Vladimira Đereka. Odmah poslije Uskrsa namjeravamo doći u Vukovar i dogovoriti sve detalje”, kaže Kujundžić dodajući kako će umjetničko rješenje koje će ponuditi biti vrlo kvalitetno i izrađeno na način da će ga biti nemoguće oštetiti ili razbiti.

Taj mladi imotski akademski kipar poznat je kao tvorac monumentalnog spomenika dr. Franji Tuđmanu visokog tri metra u Imotskom. Među projektima mu se ističu i multimedijalni projekt “Prvi hrvatski Sabor” izveden na Duvanjskom polju 1996. godine, kip Alojziju Stepincu u Velikoj Gorici, poprsje Bruni Bušiću i multimedijalni projekt “Vukovarski rekvijem“. Član je HDLU-a i ZSUH-a.

Vladimir Đerek – Sokol poginuo je kao hrvatski dragovoljac u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište 12. listopada 1991.  Nakon ekshumacije iz masovne grobnice s Novog groblja u Vukovaru indenticiran je i pokopan uz vojne počasti u Vinjanima Gornjim.

Leave a Reply