Bandić: Nisam govorio o smjenama, pogotovo ne o Kosorovoj

Bandić: Nisam govorio o smjenama, pogotovo ne o Kosorovoj

Nakon što je zagrebački HNS najavio da, ako na dnevnom redu sutrašnje sjednice zagrebačke Skupštine bude smjena njezina predsjednika Darinka Kosora – neće sudjelovati “u tom igrokazu i cirkusu”, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare u srijedu je rekao da nikada nije govorio o smjenama, a pogotovo Kosorovoj.

“HNS je imao konferenciju na kojoj je navijestio Kosorovu smjenu, pitajte njih, oni to bolje znaju od mene. Nikad nisam govorio ni o kakvoj smjeni, a još manje o njegovoj smjeni. Nisam proročica Pitija”, rekao je Bandić upitan da komentira poruke zagrebačkog HNS-a.

Predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči Gradske skupštine podsjetila je da je inicijativa za smjenom Kosora pokrenuta prije godinu dana od strane gradske organizacije HNS-a, ali da je nitko nije htio prihvatiti. Upitavši se kako je moguće smijeniti volontera jer Kosor svoju funkciju predsjednika Gradske skupštine sada obavlja volonterski, HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak rekao je da će, ako sutra dođe dopuna dnevnog reda Skupštine o hitnom postupku za njegovom smjenom, on “kupiti kokice i bezalkoholno piće te iz svoje klupe gledati kako se vladajući ili oni koji bi trebali biti vladajući pokušavaju dogovoriti tko će biti predsjednik zagrebačke Skupštine”.


Na skupštini će se u četvrtak među 27 točaka naći i ona o prodaji stanova u vlasništvu Grada Zagreba prema kojoj će ih stradalnici iz Domovinskog rata koji ih više od deset godina koriste moći i otkupiti.

Bandić je podsjetio da su 90 posto korisnika gradskih stanova pripadnici vojske ili policije te je naglasio da je ranije najavljeno da nitko iz njih neće izaći dok se ne operacionalizira odluka o prodaji gradskih stanova. “Pozdravljamo svaku odluku koja je na tragu te odluke. Oni zaslužuju da se to napravi i procjene se rade. Sada ide prvi dio stanova u realizaciju”, rekao je.

Nije se složio s tvrdnjom gradskih odbora da je realizacija izgradnje objekata komunalne infrastrukture prošle godine slabija za 50 posto. “Ne bih ja rekao da je manja 50 posto i neće niti biti ništa manja nego prošle godine. Zadnja dva tjedna otvorili smo dvije investicije u vrijednosti višoj od 16 milijuna kuna – jednu u Brezovici i jednu u Hrvatskom Leskovcu – 13.200 metara kanalizacije. “To neće ove godine napraviti cijela Hrvatska”, komentirao je.

Vezano za zahtjev zastupnika SDP-a da se osnuje tijelo koje će kontrolirati kako se provode radovi za koje tvrde da mnogi nisu izvedeni kako treba, Bandić je komentirao da bi se na konferenciji uprave Holdinga koju je najavio za idući tjedan, kao tema trebala naći i ta “što su sve iskontrolirali od 2009. do 2013. dok su ravnali Holdingom”. “Inače, još uvijek ovdje dođu kontrolirati ostaci te politike. Stalno kontroliraju. No, zadaća je gradonačelnika da se bavi vizijom i ostavi u Zagrebu što više djela. Njihova kontrola je riješena. Moraju čekati drugi štih da im ljudi daju povjerenje. Neka prvo sebe iskontroliraju”, poručio je Bandić.

Najavio je da će idući tjedan uprava zagrebačkog Holdinga održati konferenciju za novinare o radnicima koji će preko agencija povremeno raditi za gradsku megatvrtku.

Upitan da komentira to što je agencija Moody’s snizila kreditne rejtinge Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, uskladivši ih time s nedavno sniženim rejtingom Hrvatske, rekao je da je “nečinjenje istinskih reformskih iskoraka svih dosadašnjih vlada , rezultat toga što sad imaju”, ali da ozbiljna vlada može pokrenuti Hrvatsku za dva mandata, odnosno četiri do osam godina.

Zagrebački gradonačelnik smatra da se proračun ne smije smanjivati niti za branitelje niti za obrazovanje.

Najavio je da će Koturaška ulica biti otvorena u nedjelju navečer u 20 sati.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply