Vrapčanska aleja uskoro u novom ruhu

Vrapčanska aleja uskoro u  novom ruhu

Radovi na gradskim cestama ponekad uvjetuju i izmjene na tramvajskim ili autobusnim linijama, a i ostali sudionici u prometu tijekom obnova dionica voze obilazno ili nešto sporije.

Grad Zagreb kontinuirano radi na što boljoj prometnoj povezanosti svih gradskih predjela, a na području naše prometne mreže obnavlja se nekoliko cestovnih koridora.

Izdvojili smo radove koji će izravno utjecati na povećanje prometne protočnosti i to na području Vrapča, a olakšano će se putovati i Vrapčanskom alejom.

Istovremeno, u tijeku je izgradnja novih početnih stajališta za linije 142, 143 i 145.

Započeli su radovi na prometnom uskom grlu zapadnog dijela grada, a od 29. veljače, obnavlja se raskrižje Ilice, Aleje grada Bologne i Vrapčanske aleje.

Prometom na raskrižjima upravljat će potpuno novi semafori, a uz to će se krajobrazno urediti okoliš. Neizostavan je to dio urbanog života, koji na koncu utječe i na razvoj gradskog prometa i to na svim razinama. Projekt je od iznimne važnosti za stanovnike Vrapča, korisnike prijevozne usluge ZET-a, ali i za ostale vozače koji svakodnevno prolaze tim dijelom grada.

Radovi napreduju prema predviđenom planu, a sve do kraja travnja obustavljen je promet na dijelu između Ulice Majke Terezije i Bolničke ceste te se vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji. Radovi su započeli rekonstrukcijom prateće infrastrukture, odnosno plinovoda i izmještanjem elektroinstalacija, a nastavit će se uređenjem raskrižja ulica Ilica, Majke Terezije, Vrapčanske aleje i Aleje Bologne, kao i obnavljanjem autobusnog terminala Vrapčanska aleja.

Završetak radova očekuje se krajem mjeseca travnja, a nakon prve faze radova pristupit će se i obnovi obližnjih raskrižja.

Autobusni terminal imat će četiri perona, jedan izlazni, bit će opremljen nadstrešnicama, a u neposrednoj blizini osigurat će se i 23 parkirališna mjesta, dakako uz neizostavno hortikulturalno uređenje zelenih površina.

Promet na raskrižju Ilice i Ulice Majke Terezije regulirat će se semaforima za vožnju u svim smjerovima dvosmjernom Ulicom Majke Terezije, uz dodatno širenje Aleje Bologne lijevim skretačem iz smjera zapada.

Semafori će se postaviti i na sjevernoj strani Ulice Majke Terezije, na raskrižju s Bolničkom cestom koja će se također proširiti, a najavljena je i semaforizacija raskrižja Bolničke ceste i Vrapčanske aleje.

Podsjećamo, autobusne linije 121, 130, 137, 142, 143 i 145 prometuju izmijenjenim trasama, odnosno zaobilaze zonu radova Ulicom Majke Terezije.

Početno-krajnja stajališta linija 142, 143 i 145 izmještena su privremeno na novu lokaciju u spomenutoj ulici kod kućnog broja 2. Autobus linije 143 iz Orešja vozi uobičajenom trasom do raskrižja Bolničke i Vrapčanske aleje te nastavlja obilazno Bolničkom, Žagarovom, Vrapčanskom i Ilicom do privremenog terminala u Ulici Majke Terezije.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply