“Dan narcisa” u subotu na Trgu bana Jelačića

“Dan narcisa” u subotu na Trgu bana Jelačića

Humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke “Dan narcisa” održat će se u subotu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Tim povodom obilježit će se i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a sva prikupljena sredstva bit će namjenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum upozorila je da u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboljeva više od 2500 žena, od čega ih više od 45 posto umre. “U Zagrebu od raka dojke godišnje oboli oko 500 žena, a od te maligne bolesti umre ih oko 180”, kazala je.

Po statističkim podacima, u razvijenom svijetu 80-tak žena na 100.000 oboljeva od raka dojke, dok u našoj zemlji ta brojka iznosi oko 120 žena.

Napominjući da će se ovogodišnja humanitarna javnozdravstvena akcija održati pod sloganom “Budi narcisa”, Šitum je kazala da je dojka najčešće “zloćudno sijelo” kod žena jer oko 26 posto svih tumora kod žena otpada na dojku. Pri tome su u opasnosti od dobivanja te bolesti sve žene iznad 30 godina.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je na što veće osviješćivanje žena o važnosti preventivnih mamografskih pregleda dojki, kako bi se ta maligna bolest što prije otkrila i što uspješnije izliječila.

Podsjećajući da Hrvatska liga protiv rakata od svojeg osnutka, 5. studenog 1966., djeluje pod sloganom “Bolje spriječiti nego liječiti”, njezin predsjednik Damir Eljuga istaknuo je potrebu snažnijeg angažmana kako bi se smanjio broj žena oboljelih od raka dojke. Pri tome je naglasio važnost preventivnih pregleda, jer se udio raka dojke povećava na 26 do 27 posto svih tumora u žena.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar najavio je da će žene od 10 do 14 sati na Trgu bana Jelačića moći obaviti pregled dojke mobilnom mamografijom, a one koje to ne stignu pozvao je da se naruče za preglede na telefone 4696-309 i 4696-347 u Zavodu.

Istaknuo je da su u zadnjih desetak godina kroz tu javnozdravstvenu akciju u Zagrebu otkrili 350 karcinoma dojke. “To su bile žene koje su većinom imale početni stadij bolesti, tako da smo time spasili 350 života”, rekao je.

Šostar je najavio do kraja mjeseca isporuku novog digitalnog mamografa Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i nabavku digitalnog mobilnog mamografa koji će se koristiti po Hrvatskoj.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply