U knjižnici Dugave otvorena izložba slika Nataše Kupljenik

U knjižnici Dugave otvorena izložba slika Nataše Kupljenik

U knjižnici Grada ZAgreba – Dugave otvorena je izložba slika Nataše Kupljenik, “Kad vas nema i druge slike”. Izložba će biti otvorena do 15. travnja 2016. godine.

– Radi se o ciklusu malih crteža, kojem su zbog činjenice da mi je ovo prva samostalna izložba izvan Slovenije dodane i neke druge slike nastale u posljednjih nekoliko godina. Kako i slikari moraju od nečega živjeti, tako sam prije dvije godine počela raditi na kiosku u jednom ljubljanskom predgrađu. Na mjestu smo gdje nije stalno gužva pa sam u vrijeme kad nema ljudi počela “šarati”, raditi crteže, od kojih su neki skice za buduće slike. To je ujedno bio moj način prilagođavanja radnom mjestu jer sam nakon podosta vremena samostalnog rada u ateljeu došla na radno mjesto koje od mene traži neprestanu komunikaciju s ljudima. Pri tome sam iskoristila činjenicu da uz sebe ne mogu uvijek imati kist, platno i boje, ali crni flomaster ili kemijsku olovku i komadić papira uvijek imam.
Na crtežima i na ostalim slikama prikazujem sve one svoje “izmaštane” svjetove jer mi, kreativci, uvijek živimo u nekom svojem paralelnom svemiru, bez obzira što se prilagođavamo trenutnom vremenu i prostoru. Izuzev feniksa, koji je moj stalni motiv, ostalo su uglavnom ženske “sanjalice” koje zatvorenih očiju gledaju unutar sebe. Možda se na taj način distanciraju od vanjskog svijeta kojem često djeluje da ne pripadaju. Proučavajući neku temu za seminar, na trećoj godini studija susrela sam se sa NASA-inim fotografijama Svemira, koji sam zatim, pomalo intuitivno, uplela u svoje slike. Vođena idejom da je čovjek tek jedna kratkotrajna mrvica te da je iznad njega nepregledan Svemir sa svim svojim istraženim i neistraženim planetima, na podlozi fotografija Svemira stvaram neke nove planete.- rekla je autorica izložbe Nataša Kupljenik.

Nataša Kupljenik rođena je 1982. godine u Kutini, a od 2002. godine živi u Ljubljani. Iako je diplomirana slikarica, smatra da je slikaricom postala tek u godinama nakon diplome. “Oduvijek sam bila pjesnikinja, kreativka, introvertka koja voli stvarati sama u svom miru. Biti umjetnica nije stvar izbora, iznutra me uvijek nešto progoni, neki nemir, stanje konfuzije koje svom snagom traži red.”
Do sada je imala tri samostalne izložbe u Sloveniji, a sudjelovala je i na desetak skupnih, uglavnom žiriranih izložbi širom regije. Slika i po narudžbi.
Tekst: Knjižnica Dugave/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply