Predstavljen projekt i web aplikacija 3D modela Zagreba

Predstavljen projekt i web aplikacija 3D modela Zagreba

U Gradskoj upravi u četvrtak je predstavljen projekt ZG3D za korištenje i razvoj 3D modela Zagreba te je predstavljen web-preglednik pod nazivom “ZG3D: Arhitektonsko-urbanistički natječaji” – aplikacija koja integrira podatke o postojećim objektima na području Zagreba s 3D modelima i opisnim podacima nagrađenih arhitektonsko-urbanističkih natječajnih radova, koji su pretraživi klikom na lokaciju ili upisom adrese, odnosno naziva ulice.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo predstavljajući projekt ocijenila je da se radi o korisnom višenamjenskom alatu za planiranje, upravljanje i zaštitu prostora Grada.

Istaknula je da će se 3D model koristiti za provjeru utjecaja planiranih objekata na postojeći prostor grada (vidljivost, presjeci, sjene, …), razvoj i prezentaciju strateških gradskih projekata, planiranje razvoja grada i izradu urbanističkih planova, zaštitu spomenika kulture, izradu karte buke i zaštitu od buke, energetsku učinkovitost i solarni potencijal. 3D model neophodan je, istaknula je, za izradu smart city projekata, a koristiti ga mogu svi – građani, uprava, znanost i gospodarstvo.

Veselić Bruvo kazala je da se digitalni 3D modeli već duže vrijeme koriste kao alat u radu gradskih uprava naprednih gradova, kao što su Beč i Berlin, a u Zagrebu je od 2008.  bilo nekoliko inicijativa i projekata koji su se bavili tom problematikom pa ih je trebalo objediniti.
Idejno se projekt razvijao nekoliko godina, a sredinom prošle godine provedena je javna nabava i posao je dobila tvrtka GDi Gisdata. Izrađen je cjeloviti matematički shematski 3D model za područje Zagreba i Sesveta sa stanjem iz 2008. i dopunama iz 2012. Napravljen je web preglednik pod nazivom “ZG3D: Arhitektonsko-urbanistički natječaji” koji integrira podatke o postojećim objektima na području Zagreba s 3D modelima i opisnim podacima nagrađenih natječajnih radova od 2005. do danas.
Web aplikaciju i njezine mogućnosti predstavio je voditelj poslovnog sektora Javne uprave GDi Gisdata Vojkan Gavrilović. Rješenje se sastoji od 2D i 3D dijela. U 2D dijelu aplikacije klikom na lokacije pojedinih natječaja mogu se dobiti osnovne informacije o njima te poveznice s 3D dijelom i web stranicom s detaljnim opisom.
U oba dijela aplikacije omogućena je pretraga prema nazivu ulice i adresi te mijenjanje prikazane podloge. Prelaskom u 3D dio aplikacije za obrađene natječaje mogu se dobiti dodatni opisni podaci, a 3D modeli natječajnih radova mogu se pregledavati zajedno s 3D modelima postojećih objekata. Također, mogu se podešavati sjene i stupanj prozirnosti 3D modela.
Aplikaciju za javne korisnike pokrenuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Aplikacija je zasad dostupna na internet adresi http://zagreb.gdi.net/zg3d, a u planu je izrada aplikacije za mobitele.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply