VIDEO/FOTO: Milan Bandić otvorio radove na rekonstrukciji Radićeve ulice u središtu Zagreba

VIDEO/FOTO: Milan Bandić otvorio radove na rekonstrukciji Radićeve ulice u središtu Zagreba

U središtu Zagreba u četvrtak su počeli radovi na rekonstrukciji Radićeve ulice vrijedni 8,5 milijuna kuna bez PDV-a, koji bi trebali završiti do 1. listopada, a obuhvaćaju kompletnu izmjenu komunalne infrastrukture, elektroenergetsku mrežu, DTK (distribucijska telekomunikacijska kanalizacija) sa svim priključcima te cjelovitu kolničku konstrukciju.

 Radove je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i najavio da će “pobijediti rok mjesec dana”, pa bi radovi trebali završiti do 1. rujna. Najavio je da će za vrijeme trajanja radova obrtnici u Radićevoj ulici biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i najamnine. “Oslobodit ćemo ljude komunalne naknade i najamnine, bez obzira bili u svojim prostorima ili u privatnim prostorima”, kazao je.

 Istaknuo je kako je konačno došlo vrijeme da se uredi jedna od najljepših ulica u gradu – Radićeva ulica kao ishodišna točka koja veže Gornji i Donji grad, kao što je uređena i Mesnička, Kurelčeva, Cesarčeva, Stara Vlaška. “I onda ćemo, kad ovo sve napravimo, urediti i naš Jelačić plac”, najavio je Bandić i poručio kako Zagreb to zaslužuje.

 “Zagreb je istinska europska metropola. Treba ‘peglati’ i vodovod u Glavničici na sjeveroistoku grada ili u Lipnici na jugozapadu grada, 30 kilometara od Jelačić placa. Znači, paralelno treba tamo dovoditi infrastrukturu, ali ovdje obnavljati infrastrukturu koja je položena prije 20 ili 40 ili 50 godina. To ćemo urediti”, rekao je Bandić.

  Stanare i obrtnike u Radićevoj ulici zamolio je za strpljenje i razumijevanje. “Pobijedit ćemo rok 30 dana, ja već sada to mogu reći, umjesto šest, pet mjeseci. Ali, bitnije od toga hoće li to biti koji dan prije ili kasnije gotovo je da to strpljivo podnesemo i da izvođači koji će raditi naprave najkvalitetnije što mogu”, poručio je Bandić, najavivši da će radove svakodnevno nadgledati.

 Najavio je i da će Grad o svom trošku obojati ulaze u veže, a nakon toga uredit će se i fasade. “Molim naše stanare ovdje, korisnike prostora – ovih šest mjeseci kada bude gotovo, ako ne budu imali pet kila farbe, šmirgl papir i let lampu, Grad Zagreb će ofarbati ulaz u veže jer je sramota kad ovo uredimo da budu oronula vrata, koja su povijesna, koja su stara. Nakon toga ćemo i ove fasade koje nisu uređene urediti, kad se uredi pločnik. Kada se to za pet mjeseci sve napravi, to će blještati i bit će ljepše nego Mesnička ili Kurelčeva, Cesarčeva ili Tkalčićeva, koju smo uredili prije devet godina”, poručio je zagrebački gradonačelnik. Zamolio je izvođače da budu na razini Tkalčićeve, na kojoj nakon devet godina nigdje ni kamen nije puknuo.

 Viša stručna savjetnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dunja Žmikić izvijestila je da radovi obuhvaćaju kompletnu izmjenu komunalne infrastrukture – kanalizaciju, vodu, plin, te elektroenergetsku mrežu i DTK sa svim priključcima. Mijenjat će se, kaže, i kompletna kolnička konstrukcija te oborinska odvodnja s priključcima krovnih voda. Na kolnik će se ponovno vratiti ista kocka, ali očišćena, a na nogostupima koji će biti uzdignuti bit će postavljena granitna kocka, ista kao i u Mesničkoj ulici. Zamijenit će se i javna rasvjeta.

 Promet po Radićevoj ulici odvijat će se nesmetano do 29. ožujka, do kada se planiraju ukloniti sve terase od Trga bana Josipa Jelačića 3 do Radićeve 44. Od 29. ožujka skratit će se autobusna linija do Ilirskog trga i ukinuti promet vozilima po Radićevoj ulici za sva vozila, osim vozila gradilišta. Od 1. travnja počet će radovi u punom obimu. Cvjećari sa Splavnice premjestit će se na sjevernu stranu Trga bana Jelačića.

Tekst: HINA/ZNA

FOto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply