Zagreb u listopadu postaje središte socijalnog turizma

Zagreb u listopadu postaje središte socijalnog turizma

Svjetski kongres socijalnog turizma održat će se u Zagrebu u listopadu ove godine, a nositelj projekta je neprofitna organizacija International Social Tourism Organisation (ISTO). Kongres se održava svake dvije godine, a do sada je bio na četiri kontinenta. Ponajviše zahvaljujući velikom angažmanu Vande Šagovac iz udruge Svijet tišine Zagreb će imati čast ugostiti ovako važan događaj. Ovaj su tjedan u inspekcijskom posjetu u ime navedene organizacije bili njezin predsjednik Charles Etienne Belanger i tajnik Yves Richard Godin. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je delegaciju organizatora kongresa, a dojmovi prisutnih bili su više nego pozitivni.

– Prije svega bih želio istaknuti da je glavni ”krivac” za održavanje kongresa gospođa Šagovac. Od kada smo saznali da će Zagreb biti domaćin, odmah su i krenule pripreme. Čelnici ISTO-a zadovoljni su svime što su do sada vidjeli. U svakom je poslu priprema jako važna, tako da smo i mi njoj pridali veliku pažnju. Puno nam znači snažna podrška raznih ministarstava i Grada Zagreba koji je stao uz nas od prvog dana. Projekt je velik i dat ćemo sve od sebe da ovo bude najbolji kongres do sada. Pozivam sve zainteresirane udruge da nam se jave i da uspostavimo suradnju na obostrano zadovoljstvo – rekao je predsjednik organizacijskog odbora kongresa dr. Miljenko Bura.

Turizam za sve

Socijalni turizam u svijetu sve je popularniji. Njegova je polazna točka ta da nudi jednaka prava za sve, bez obzira na rasu i sposobnosti. Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine socijalni turizam definira kao segment koji predstavlja turizam budućnosti i zato ga je potrebno dodatno razvijati. Španjolska ga je prepoznala davnih dana i bilježi povrat uloženog, te broji 300 centara specijaliziranih za obiteljski turizam poznat kao Family Holiday Association.

– Socijalni turizam je turizam za sve. Ono što je važno kod kongresa je što on može biti pokretač ekonomije u državi u kojoj se održava. Surađujemo s lokalnim vlastima, a Grad Zagreb prepoznao je potencijal socijalnog turizma i iznimno nam je drago zbog toga. Kroz kvalitetnu ponudu socijalnog turizma država može pridobiti nove goste, u svijetu ima puno takvih primjera, a u toj situaciji svi pobjeđuju. Radujemo se kongresu u listopadu – rekao je predsjednik ISTO-a Charles Etienne Belanger.

Treba iskoristiti potencijale socijalnog turizma

Kongresi i forumi koje ova dugogodišnja organizacija priprema i organizira rezultiraju uvijek velikim uspjehom i od velike koristi za organizatora, državu domaćina, ali ponajviše za konzumente socijalnog turizma u čiju se korist i održava ova manifestacija. Kongres traje tjedan dana, a upravo kroz njega lokalne vlasti i brojni poduzetnici mogu vidjeti i u budućnosti implementirati prednosti socijalnog turizma.

– Sve je počelo tako što sam zahvaljujući potpori Grada Zagreba sudjelovala na 1. Svjetskom summitu ”Destinacija za sve”u organizaciji ENAT-a (European network for accessible tourism). Od tada je Zagreb postao kandidat, a nakon dolaska njihove delegacije u travnju prošle godine smo i uspjeli dobiti organizaciju. Presretna sam i hvala svima koji pružaju podršku projektu i koji će nam se tek pridružiti – rekla je Vanda Šagovac iz udruge Svijet tišine.

Organizacijski odbor Svjetskog kongresa socijalnog turizma čine sljedeći članovi: doc.dr.sc. Miljenko Bura, Vanda Šagovac (predsjednica udruge ”Svijet tišine”), Danijela Ćurčić (agencija PENTA), Senka Daniel (Ministarstvo turizma), dr.sc. Damir Krešić i dr.sc. Izidora Marković (Institut za turizam), Marija Kalečak (Ministarstvo socijalne politike i mladih), mr.sc. Mirjana Dobranović, Martina Csiffary (Kongresni ured TZGZ-a), Monika Matić (stručna savjetnica iz grada Zagreb, Odjel za turizam), mr.sc. Ljerka Milas i Davorko Vidović (stručni suradnici pri HGK).

Tekst/Foto: Vedran TOLIĆ

Leave a Reply