FOTO/VIDEO: mons. Juraj Jezerinac predao službu vojnog ordinarija mons. Juri Bogdanu

FOTO/VIDEO: mons. Juraj Jezerinac predao službu vojnog ordinarija mons. Juri Bogdanu

U vojnom ordinarijatu održana je u srijedu primopredaja dužnosti vojnog ordinarija između dosadašnjeg mons Jurja Jezerinca i novog Jure Bogdana u nazočnosti visokih državnih i vojnih dužnosnika koji su zahvalili dosadašnejm vojnom biskupu na predanom radu i poželjeli budućem puno uspjeha u dušebrižništvu.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je uručio na svečanosti mons. Juraju Jezerincu medalju Grada Zagreba.

U svom govoru gradonačelnik Bandić zahvalio se mons. Jezerincu na uzornoj suradnji što su je međusobno ostvarili u proteklih devetnaest godina.

– U Gradu Zagrebu ste nailazili na uvijek otvorena vrata i uvijek smo bili spremni surađivati na bilo kojem polju. Vi ste mons. Jezerinac govorili i u zgodno i u nezgodno vrijeme, boreći se za prava hrvatskih branitelja i šireći istinu o Domovinskom ratu. Zato ste i u domovini i u inozemstvu prepoznati kao borac za istinu. U ime svih građana grada Zagreba i u osobno ime izražavam najdublju zahvalnost. Za sve dobro što ste za sve nas učinili tijekom svog biskupstva, za godine predanog služenja hrvatskim braniteljima predajem Vam medalju Grada Zagreba, od srca Vam hvala!- rekao je gradonačelnik Milan Bandić i predao medalju Grada Zagreba mons. Juraju Jezerincu.

Bandić je izrazio žaljenje što zbog zbog bolničkog liječenja nije mogao prisustvovati svečanosti u Splitu kad je mons Bogdan zaređen za biskupa.

– Kao gradonačelnika me raduje da ste baš vi, čovjek bogatog međunarodnog iskustva, došli u naš grad koji vas prima otvorenog srca. U Gradskoj upravi ćete pronaći prijatelje i partnere za suradnju, kako biste Vi dragi monsinjore rekli “Sve za veću slavu Božju!” – kazao je gradonačelnik Bandić i poklonio mons Juri Bogdanu srebrenjak s likom blaženog Alojzija Stepinca.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner  podsjetio je kako su riječi ohrabrenja i utjehe hrvatskim braniteljima biskupa Jezerinca, u najtežim danima Domovinskog rata kada se mala i slabo naoružana Hrvatska našla suočena s agresijom višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, imale snagu veću od najjačeg oružja.

– Jer to su bile riječi očinske ljubavi, a ljubav, bilo da se radi o ljubavi prema Domovini ili o ljubavi prema Bogu, jača je od svakog zla i mržnje. I kao što ste naše hrabre branitelje, izložene najstrašnijim ratnim opasnostima na prvoj liniji bojišnice, pozivali da njeguju etičnost prema neprijatelju i ne pokleknu kušnji zla u pravednom, obrambenom ratu, tako ste i u poratnim godinama ostali vjerni dušebrižnik hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga zauzimajući se za opće dobro. Veliko vam i iskreno hvala za sve što ste učinili u našoj pravednoj borbi za neovisnost i slobodu Hrvatske kao i kasnije za njezin međunarodni ugled,- kazao je Reiner obraćajući se Jezerincu.
Pozdravljajući u ime Hrvatskog sabora novog vojnog ordinarija mons Juru Bogdana, akademik Reiner poželio mu je da ga u pastoralnom radu prati obilje Božjeg blagoslova.
– Bit će mi zadovoljstvo surađivati s Vama u služenju našim sugrađanima u okviru naših nadležnosti i ljudskih mogućnosti. Vaše pastoralno iskustvo pruža mi optimizam da ćemo u tome biti i uspješni, a sve na dobrobit jedine nam i vječne domovine Hrvatske, te onoga što ste uzeli kao svoje biskupsko geslo,- kazao je Reiner.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova ministar Vlaho Orepić zahvalio je Jezerincu na predanom obavljanju biskupskih dužnosti i za skrb o svim vjernicima, pokazanoj vjeri i ljubavi prema bližnjima i vjeri u Boga, a novom vojnom oridnarijuj Bogdanu poželio  puno uspjeha u obavljanju odgovorne dužnosti koju je preuzeo, a na dobrobnit svih građana RH.
Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić zahvalio je Jezerincu na riječima ohrabrenja, utjehe i potpore da u borbi za slobodu domovine ne izgubimo vjeru,a novom vojnom ordinarijuBogdanu puno uspjeha u daljnjoj izgradnji  vojne biskupije na korist i dobrobit Hrvatske i njezinih građana te jedne i vječne Domovine.
Predstojnik Ureda predsjednice Republike Domagoj Juričić u ime Predsjednice  i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović prenio je njezine čestitke novom vojnom ordinariju Bogdanu te naglasio kako dušebrižništvo ima posebnu važnost te da vojni ordinarijat ima istaknutu ulogu u usklađenim odnosima crkve i države.
Vojni ordinarij mons Jure Bogdan rekao je kako je radostan što može nastaviti službu mons. Jezerinca koji je zajedno sa svećenicima zaorao duboku brazdu na Gospodnjoj njivi te zahvalio svima na čestitkama prigodom imenovanja.
– U središtu naše skrbi je konkretan hrvatski čovjek, projekti i posao,- rekao je te dodao kako računa  na suradnju svih relevantnih ustanova i pojedinaca.
Dosadašnji vojni ordinarij mons Juraj Jezerinac kazao je kako je od početka dušebrižništva djelovao kao ispružena  ruka Božje dobrote ljubavi i u okviru svojih mogućnosti pomagao očuvati vjeru hrvatskim vojnicima i policajcima u teškim iskušenjma Domovinskog rata.
– U okviru svojih mogućnosti činio sam sve da hrvatski policajci i vojnici imaju iskustvo Boga kao duhovne majke. Čuvajmo zajedništvo naroda,- poručio je biskup Jezerinac.
Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico istaknuo je važnost vojnog ordinarijata  u svakom pogledu zbog njegove uloge u vojsci i policiji. Svečanost je pjesmom uveličala i klapa Sveti Juraj.
Tekst: HINA/Mario ĆUŽIĆ/ZNA
Foto/Video: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply