Uskoku na doradu vraćena optužnica za Bundekfest i šator na Trgu bana Jelačića

Uskoku na doradu vraćena optužnica za Bundekfest i šator na Trgu bana Jelačića

Zagrebački Županijski sud u utorak je Uskoku na doradu vratio optužnicu zbog dodjele poslova bez javnog natječaja na Bundekfestu i blagdanskom šatoru na središnjem zagrebačkom trgu, kojom su obuhvaćeni i bliski suradnici gradonačelnika Milana Bandića.

Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića od Uskoka je zatražilo da bolje razjasni optužnicu podignutu u srpnju prošle godine kojom su obuhvaćeni stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu Ratimir Jureković, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Josip Nalis, ugostitelj Josip Katić, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović i zamjenik pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić.
Tužiteljstvo ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na to nedjelo.
Jureković je, po tvrdnjama Uskoka, od listopada 2013. do siječnja 2014. od ravnatelja KDZ-a Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića. Nalis je potom izbjegao postupak javne nabave te je Katiću omogućio pružanje usluga u šatoru gdje je promet procijenjen na najmanje 4,1 milijun kuna.
Lušetića terete da je kao zamjenik pročelnika za kulturu od srpnja do listopada 2013. iskoristio svoj autoritet i protivno Zakonu o javnoj nabavi naredio Nalisu, kao šefu ustanove koja je bila tehnički izvršitelj “Bundekfesta”, da sklopi ugovore s tvrtkama koje je on prethodno odabrao. Time je dvjema obrtima i jednoj tvrtci navodno omogućio poslove vrijedne više od 880 tisuća kuna.
Godinu kasnije sličan je posao, navodno, odradio Antunović kao glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza. Nakon što ga je gradonačelnik Milan Bandić 2014. zadužio da u ime grada vodi organizaciju “Bundekfesta”, od Nalisa je zatražio da pružanje usluga ugovori s prethodno odabranim zakupcima pa je Nalis poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna dodijelio trima tvrtkama i jednom obrtu.
Uskok Antunovića tereti i da je 2011. tražio 10.000 eura mita od čelnika tvrtke koja je organizirala “Zagrebački karneval 2011”, a sve nakon što se s interesom za organizaciju te manifestacije tvrtka obratila Uredu gradonačelnika.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply