Izložba najnovijih radova Vatroslava Kuliša otvorit će se u Trstu 3. ožujka

Izložba najnovijih radova Vatroslava Kuliša otvorit će se u Trstu 3. ožujka

Poznati hrvatski slikar Vatroslav Kuliš predstavit će svoja najnovija djela okupljena pod nazivom “Centripetalne fuge” na izložbi što će biti otvorena 3. ožujka u kulturnome središtu Magazzino delle Idee u središtu Trsta, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u slikarevoj nazočnosti.

 Kuliš će tršćanskoj kulturnoj javnosti predstaviti djela iz potpuno nove slikarske faze, objasnio je ravnatelj MUO-a Mirslav Gašparović koji je i jedan od autora tekstova i katalogu koji prati izložbu. Gašaparović je istaknuo kako tekst u katalogu potpisuje i jedan od najboljih povjesničara i teoretičara umjetnosti Edward Lucie Smith što je, uvjeren je, kompliment autoru, ali i svima nama.

 Kuliševa izložba, rekao je Gašparović, rezultat je suradnje grada Zagreba, koji je dao financijsku potporu, i više institucija u Trstu – Provincije Trst, Hrvatske zajednice u Trstu, Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Trstu, kulturnoga središta Magazzino delle Idee i Galerije Woland.

Bassa Poropat: Hrvatska zajednica u Trstu aktivna je u predstavljanju hrvatske kulture

 Hrvatska zajednica važan je dio tršćanske multikulturne i multietničke zajednice, istaknula je predsjednica Provincije Trst Maria Teresa Bassa Poropat i izazila zadovoljstvo što je na kraju njezina desetogodišnjega mandata ostvarena izložba Vatroslava Kuliša. Napomenula je kako je u planu bila i izložba Ivana Meštrovića, ali još nije realizirana.

 Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin nada se da će izložba Vatroslava Kuliša biti početak ostvarivanja plana sustavnoga predstavljanja hrvatske kulture u Italiji i obrnuto. Kad je pak riječ o Kuliševu slikarstvu Kusin je istaknula da ono jasno pobija tezu da su “klasične tehnike umjetnosti mrtve” i dokazuje suprotno.

Murković : ne želim rabiti termin da su “Hrvati izvan domovine most”

 Predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Gian Carlo Damir Murković rekao je kako ne želi rabiti termin da su “Hrvati izvan domovine most” koji povezuje zemlju njihova podrijetla i  zemlju u kojoj žive. Smatra kako je to termin koji više ne funkcionira te da treba nastojati na aktivnoj suradnji institucija i pojedinaca i njoj se otvoriti. Murković je to potkrijepio i kratkom pričom o tome kako je nastala ideja da se priredi Kuliševa izložba podsjetivši na susret s Miroslavom Gašparovićem u Trstu kada mu je, rekao je,  Gašparović na svoj neposredan način predložio da bi bilo dobro kada bi se u Trstu postavila izložba nekoga hrvatskog umjetnika, a tada je i predložio Kuliševu izložbu. Murković je priznao kako tada nije imao detaljan uvid u Kuliševo slikarstvo, ali je nakon detaljnih informacija koje je proslijedio MUO, sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog pa je tršćanska kulturna javnost imala prigodu vidjeti Kuliševe slike iz ciklusa “Herbarium pictorium”.

 Kuliševa izložba u tršćanskom Magazzino delle Idee bit će otvorena do 3. travnja ove godine.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply